Ανάπτυξη, χρηματοδοτικό κενό και μνημόνιο είναι τα θέματα που θα επικρατήσουν στις συζητήσεις που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την ελληνική κυβέρνηση.

Η αίσθηση που υπάρχει, ωστόσο, δείχνει ότι, λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών, θα υπάρχουν δύο ατζέντες. Η μία, η επίσημη, η ευχάριστη, με αναφορά στο νέο αναπτυξιακό πακέτο, και η άλλη, η δυσάρεστη, που θα περιέχει το χρηματοδοτικό κενό που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε ένα δωδεκάμηνο και το νέο μνημόνιο που θα φέρει η κάλυψή του με νέο δάνειο, συμπληρωματικές παρεμβάσεις και άλλα μέτρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», λόγω των γερμανικών εκλογών, η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει «φωναχτά» ζητήματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Σόιμπλε και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην προεκλογική εκστρατεία, όπως χαλάρωση του μνημονίου, νέο δάνειο ή νέο «κούρεμα» του χρέους, θέματα τα οποία έχει αποκλείσει με δηλώσεις του όλες τις προηγούμενες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει, ωστόσο, φραστική στήριξη από τον κ. Σόιμπλε κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος, ενώ επικοινωνιακά θα προβληθεί το αναπτυξιακό σχέδιο και το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εγκρίθηκε πρόσφατα.