Η ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι αληθινή και διαδραματίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην  Αμερική. Περιγράφεται στο βιβλίο « Αναμνήσεις από μια ζωή στο χρηματιστήριο, Εκδόσεις Κλειδάριθμος». Ίσως με κάποιες παραλλαγές να έχετε βιώσει και εσείς κάτι ανάλογο. 

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Larry Livinston, ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες χρηματιστηριακούς παίκτες της εποχής του. Ο άνθρωπος αυτός, έγινε πάμπλουτος 5 φορές και άλλες τόσες τα έχασε όλα! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόση εμπειρία είχε αποκομίσει με την ενασχόλησή του στο «άθλημα». 

Την 4η λοιπόν φορά που είχε ξαναγίνει εκατομμυριούχος από το χρηματιστήριο, εκείνη την χρονική περίοδο ασχολιόταν με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων και είχε μια σημαντική θέση, πουλημένος - short,  σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο βαμβάκι. Είχε μελετήσει επιμελώς την γενικότερη κατάσταση της αγοράς του βαμβακιού, την υφιστάμενη παραγωγή, την γενικότερη ζήτηση του προϊόντος, τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής και είχε καταλήξει ότι η τιμή του θα έπρεπε να σημειώσει μεγάλη πτώση. Παράλληλα, είχε μελετήσει και την αγορά του σιταριού για την οποία ήταν πεπεισμένος ότι οι τιμές θα είχαν μεγάλη άνοδο. Με το δεδομένο λοιπόν αυτό, είχε πάρει μια εξ ίσου σημαντική θέση, αγορασμένος - long, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο σιτάρι. Η αγορά, του πήγαινε σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσθέτοντας καθημερινά (χάρτινα) κέρδη στο λογαριασμό του. 

Τότε, γνώρισε ένα άλλο τύπο, ονόματι Percy Thomas, ο οποίος ήταν διάσημος για τις οικονομικές του γνώσεις στην αγορά και την εμπειρία του στο χρηματιστήριο του βαμβακιού. Άρχισαν να κάνουν παρέα και να ανταλλάσουν γνώμες και απόψεις για διάφορα θέματα, με αντικείμενο όπως αντιλαμβάνεστε το χρηματιστήριο εμπορευμάτων και ειδικότερα την αγορά του βαμβακιού που ενδιέφερε εκ προοιμίου τον Larry. 

Ο Percy Thomas, είχε εξαιρετικό λέγειν και ένα μοναδικό τρόπο να τεκμηριώνει τις απόψεις του. Σε γενικές γραμμές συμφωνούσαν μεταξύ τους, όμως όσον αφορά την αγορά του βαμβακιού είχαν εντελώς διαφορετική  άποψη. ΟLarry πίστευε ότι  οι τιμές θα πέσουν, ενώ ο Percy πίστευε ότι οι τιμές θα ανέβουν και μάλιστα πολύ. Για να στηρίξει λοιπόν ο Percy  τη θέση του άρχισε να παραθέτει στο Jesse μελέτες, στατιστικές, γραφήματα, εμπιστευτικές πληροφορίες που κάποιοι γνωστοί του, καλά δικτυωμένοι στην αγορά, διοχέτευαν όσον αφορά την ζήτηση του βαμβακιού. 

Στην αρχή ο Larry ήταν πολύ επιφυλακτικός με τα λεγόμενα του Percy, πίστευε ακράδαντα ότι η τιμή του βαμβακιού θα έπεφτε. Όμως σιγά - σιγά επηρεασμένος από τα λεγόμενα και τα επιχειρήματα του συνομιλητή και φίλου του άρχισε να αλλάζει γνώμη

Επειδή λοιπόν πίστευε ότι τη γνώμη σου πρέπει να τη στηρίζεις με την θέση που παίρνεις, πούλησε ότι συμβόλαια short είχε και τοποθετήθηκε σε long συμβόλαια του βαμβακιού, περιμένοντας ότι οι τιμές θα ανέβουν σύμφωνα με τα λεγόμενα του φίλου του. Μέρα με την ημέρα ο Percy με τα επιχειρήματά του όλο και περισσότερο τον έπειθε ότι η αγορά θα ανέβει. 

Έτσι λοιπόν ο Larry ενίσχυε περισσότερο τη θέση του. Οι τιμές όμως άρχισαν πέφτουν, ο Larry κράτησε τη θέση του και όντως πεπεισμένος πλέον για το αλάθητο του φίλου του, την ενίσχυσε περισσότερο αγοράζοντας ακόμα περισσότερα συμβόλαια. Όσο αγόραζε ή τιμές παρέμεναν σταθερές, βλέπετε οι αγορές που έκανε ουσιαστικά περιόριζαν την πτώση των τιμών. Όμως η αγορά πήγαινε συνεχώς προς την ανάποδη κατεύθυνση απ' αυτή που είχε υπολογίσει, οι ζημιές που έγραφε ήταν σημαντικότατες, δεν αποφάσιζε όμως να κλείσει τη θέση του, αντίθετα αγόρασε και άλλα συμβόλαια, με χρήματα που πήρε από το κλείσιμο της θέσης που είχε στο σιτάρι, το οποίο πήγαινε σύμφωνα με την αρχική του πρόβλεψη και του έγραφε πολλά κέρδη! 

Αυτή την τακτική την ακολούθησε για μήνες! Η αγορά όμως συνέχιζε να πηγαίνει  ανάποδα, ο φίλος του δε,  συνέχιζε να ισχυρίζεται ότι αυτό ήταν κάτι προσωρινό και θα αλλάξουν τα πράγματα! Ότι χρήματα είχε ο Larry στο λογαριασμό περιθωρίου του εξανεμίστηκαν, τελικά πήρε την μεγάλη απόφαση να κλείσει τη θέση του, είχε καταστραφεί, άλλη μια φορά αδέκαρος...

Την παραπάνω ιστορία που σας αφηγήθηκα το έκανα για τρείς λόγους. 

Α) να σας δείξω  ότι πάντοτε θα πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτό, την εμπειρία και τις γνώσεις, που εμείς έχουμε αποκομίσει με την ενασχόλησή μας στο χρηματιστήριο. Ουδέποτε θα πρέπει να αφήνουμε να  επηρεάζουν την κρίση μας κουβέντες άλλων, ακόμα και αν αυτοί είναι φίλοι μας, γνωστοί μας, ακόμα και αν έχουν μεγάλη φήμη για τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους. Λάθη μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας -και να μάθουμε από αυτά- δεν χρειάζεται να πληρώσουμε τα λάθη των άλλων!!!!! 

Β) Ο Larry, παρ' όλο που είχε τεράστια πείρα στο χρηματιστήριο και εφάρμοζε πάντοτε την πρακτική περιορισμού ζημιών, stop loss, την συγκεκριμένη περίοδο δεν το έκανε, έμεινε με την εσφαλμένη αντίληψη και την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει, ότι η αγορά θα του κάνει το χατίρι, όμως αυτό δεν έγινε. 

Γ) Αντί να κρατήσει την κερδοφόρα θέση που είχε - σιτάρι- την έκλεισε και με τα χρήματα της στήριξε την εκ προοιμίου λάθος επιλογή του. 

Απανωτά θανάσιμα λάθη από ένα έμπειρο παίκτη, λάθη που στο παρελθόν τα είχε επαναλάβει, τα είχε αντιληφθεί και τα είχε διορθώσει, προσαρμόζοντας ανάλογα την στρατηγική του. 

Οι πειρασμοί που θα αντιμετωπίσετε στην ενασχόλησή σας με το χρηματιστήριο θα είναι άπειροι, προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν, να τιθασεύσετε τις αδυναμίες και τα πάθη σας, εφαρμόστε αυτά που χάνοντας χρήματα μάθατε και μείνετε πιστοί στις αρχές σας. Τότε θα έχετε αυξημένες πιθανότητες να βγείτε κερδισμένοι!  

Α.Τ.