Οι εξαγωγές φρέσκων ψαριών της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας στη Ρωσία, συνεχίζονται απρόσκοπτα. Η Ρωσική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοΰγεινομικής Εποπτείας (Rosselkhoznadzor), αρμόδια για τον υγειονομικό έλεγχο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, δεν έχει προχωρήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών νωπών αλιευμάτων από οποιαδήποτε από τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για εξαγωγές στη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές θαλασσοκαλλιέργειας στη συγκεκριμένη χώρα ανήλθαν σε περίπου 2.500 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού μόνο για το 2012.

Τα ψάρια της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας είναι τα μοναδικά προϊόντα ζωϊκής προέλευσης για τα οποία δεν εφαρμόστηκε από τη Ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών. Τα όποια μέτρα ελήφθησαν, προέρχονταν από την ελληνική κτηνιατρική υπηρεσία, σε καθαρά προληπτικό επίπεδο. Οι επιχειρήσεις μας εξακολουθούν να εξάγουν κανονικά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατικών υπηρεσιών.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα μεταξύ της Ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν προέκυψε από παραλείψεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση επί της παραγωγικής διαδικασίας.

Παράλληλα, δεν υπήρξε επίσης καμία αμφισβήτηση όσον αφορά την ασφάλεια, την ποιότητα ή την προέλευση των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας. Απεναντίας οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτουν και σε μερικές περιπτώσεις είναι αυστηρότεροι από αυτούς που προβλέπει η ρωσική νομοθεσία.

Οι επιχειρήσεις θαλασσοκαλλιέργειας θα συνεχίσουν σταθερά, να προσφέρουν στους καταναλωτές της Ρωσίας τη δυνατότητα να επιλέγουν καθημερινά στα σημεία πώλησης, όπως οι καταναλωτές σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, φρέσκα ελληνικά ψάρια υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Θα συνεχίσουν παράλληλα να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας μας, μέσα από την εξαγωγική τους δραστηριότητα.