Την αισιοδοξία του ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση είναι δυνατή το 2014 εφόσον υλοποιηθούν μια σειρά από προαπαιτούμενα, εξέφρασε ο Michael Heise, επικεφαλής αναλυτής της Allianz Group.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο κ. Heise εκτίμησε ότι με το πραγματικό άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών και επαγγελμάτων το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί κατά 3 - 7% ενώ πρόσθσε ότι «οι ενδείξεις είναι ισχυρές πως το 2013 θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό». 

Ωστόσο, ο κ. Heise τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων για να καταστεί υλοποιήσιμο το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, έθεσε ως πρωταρχικούς στόχους τον έλεγχο των δαπανών υγείας, την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη δημιουργία περιουσιολογίου και την ενίσχυση της αυτοτέλειας και της επάρκειας των εισπρακτικών μηχανισμών. Επιπλέον σημείωσε ότι, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, την πάταξη της διαφθοράς, καθώς και τον περιορισμό του διοικητικού κόστους και των γραφειοκρατικών εμποδίων. 

Επιπλέον, ο οικονομολόγος της Allianz, αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι διαχειρίσιμο, εφόσον μέχρι το 2025 το κόστος του κρατικού δανεισμού θα κινείται με επιτόκιο 3,7% και η χώρα θα εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 2,2%. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε ότι «ως κλειδί για την ανάσχεση της ύφεσης στην Ευρωζώνη και ειδικά στο νότο, θα λειτουργήσουν οι πολιτικές εξυγίανσης των τραπεζών» και συμπλήρωσε: «η παροχή ρευστότητας αποτελεί απαραίτητο όρο για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον διεθνή ανταγωνισμό».

TAGS