Συστάσεις προς τις βρετανικές αρχές να κάνουν περισσότερα για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των τραπεζών απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτιμώντας ότι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) ενδέχεται να έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάκαμψη.

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή, αλλά οι προσδοκίες για τα αποτελέσματά της θα πρέπει να μετριαστούν», αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τη Βρετανία. Εκτιμά δε ότι «η ταχεία διόρθωση των τραπεζικών ισολογισμών είναι επιτακτική, μαζί με την επεξεργασία μιας ξεκάθαρης στρατηγικής, εκ μέρους της κυβέρνησης, για την πώληση των μεριδίων της στη Royal Bank of Scotland και τη Lloyds Banking Group».

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι, αν και η βρετανική οικονομία δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, εξακολουθεί να είναι «αργή και εύθραυστη», ενώ εισηγείται ότι η BOE θα μπορούσε να παρέχει «τη διαβεβαίωση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά μέχρι να αποκτήσει πλήρη δυναμική η ανάκαμψη».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίασή της στις αρχές του μήνα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΒΟΕ διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, ενώ διατήρησε αμετάβλητο στα 375 δισ. στερλίνες και το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.