Στις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις και στις αρνητικές προβλέψεις για την χώρα μας αναφέρεται ο Economist σε μια ανάλυση των πολιτικο-οικονομικών δεδομένων στην Ελλάδα. 
 
Όπως αναφέρει το οικονομικό περιοδικό εν όψει της δύσκολης ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο « ο κ.  Σαμαράς έπρεπε να τραβήξει άσσο από το μανίκι του για να κερδίσει τους διαφωνούντες. Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ανακοίνωσε πως το αντιλαϊκό 23% ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί προσωρινά στο 13% από την 1η Αυγούστου. Αν αυτό το μέτρο αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα, όπως προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, θα μονιμοποιηθεί. Η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι επιφυλακτικοί, αλλά δέχτηκαν να το δοκιμάσουν. Η ανακοίνωση ήρθε πριν την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα για να παροτρύνει τους Ελληνες να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει ένα ελληνογερμανικό ταμείο στήριξης των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων».
 
Ο Economist όμως στέκεται στα αρνητικά στοιχεία του ΙΟΒΕ επισημαίνοντας πως η χώρα θα χάσει τους στόχους το 2013.
 
«Το ΙΟΒΕ, ένα οικονομικό think tank λέει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ποσοστό χειρότερο από τις αρχικές προβλέψεις του 4,6%. Η ανεργία από το 26,9% που είναι σήμερα αναμένεται να ανέλθει στο 30% τη νέα χρονιά και τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του 2013 με μεγάλη διαφορά», επισημαίνει.