Δεν θα δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ξεκαθάρισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Βήμα FM.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του/της συζύγου είναι μεγαλύτερο, η υποβολή της δήλωσης μπορεί να γίνει με βάση αυτό το ψηφίο και για τον/την σύζυγο που έχει μικρότερο νούμερο και η προθεσμία του έχει ήδη λήξει.

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί σιωπηρή παράταση στην υποβολή των δηλώσεων σε περίπτωση που υπερφορτωθεί το σύστημα του Taxis, ο κ. Θεοχάρης απάντησε: «Καταρχάς θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να μην περιμένουμε την τελευταία ημέρα, ώστε να μην δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Κατά δεύτερον, αν ανακοινώναμε ότι θα δοθεί σιωπηλή παράταση, τότε αυτή δεν θα ήταν σιωπηρή». 

«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο επ ουδενί, επανεξετάζουμε καθημερινά τα δεδομένα που έχουμε και προχωρούμε βλέποντας και κάνοντας», υπογράμμισε ο γ.γ. δημοσίων εσόδων αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο σιωπηρής παράτασης προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

Όσον αφορά στη συγκομιδή κρατικών εσόδων, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Η κατάσταση ομαλοποιείται όσον αφορά το θέμα των εσόδων. Υπάρχει μια δυναμική μέσα στη χρονιά. Βλέπουμε ότι οι έμμεσοι φόροι κλείνουν την τρύπα σε σχέση με το είχε προυπολογιστεί».

Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου γίνεται ως εξής:

Για τα ψηφία:

1 και 2, έως και την 22η Ιουλίου 2013,
3 και 4, έως και την 29η Ιουλίου 2013,
5 και 6, έως και την 5η Αυγούστου 2013,
7 και 8, έως και την 12η Αυγούστου 2013,
9, έως και την 26η Αυγούστου 2013,
0, έως και την 30η Αυγούστου 2013.