Το επιμελητήριο των γερμανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων BGA εκτιμά πως η ανάκαμψη της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω την συγκριτική εξασθένιση της ζήτησης για τα γερμανικά προϊόντα στην Κίνα, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Άντονι Μπέρνερ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος του BGA ανέφερε πως αναμένει η ζήτηση από τις ΗΠΑ να συμβάλει να εκπληρωθεί ο στόχος οι εξαγωγές της Γερμανίας να αυξηθούν κατά 3% φέτος, παρά το γεγονός ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο η πορεία της δεν ήταν καλή. Οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν 0,3% το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.

«Οι γερμανικές εξαγωγικές εταιρείες είναι παρούσες σε όλους τους τομείς στις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε ο Μπέρνερ. «Όταν η αμερικανική οικονομία ανακτήσει την ορμή της, θα την ακολουθήσουμε».

Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν πως οι εξαγωγές, παραδοσιακά ο τομέας που οδηγεί τη γερμανική οικονομία, μειώθηκαν κατά 2,4% τον Μάιο, πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Οι αποστολές εμπορευμάτων προς την ευρωζώνη, τον προορισμό ενός 40% των αγαθών που παράγονται στη Γερμανία, μειώθηκαν κατά 9,6% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς. Οι εξαγωγές της Γερμανίας εκτός Ευρώπης επίσης μειώθηκαν κατά 1,6%, κάτι το οποίο οικονομολόγοι αποδίδουν στην ασθενέστερη ζήτηση από μέρους της Κίνας.

Αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς το χειρότερο επανειλημμένα τις προβλέψεις τους όσον αφορά την ανάπτυξη της Κίνας φέτος και τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως είναι πιο αδύναμη από ό,τι προβλεπόταν.

Η κινεζική ηγεσία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας από τις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις προωθώντας μεταρρυθμίσεις και απορυθμίζοντας τομείς της οικονομίας σε μια απόπειρα να τονώσει την εσωτερική ζήτηση.

«Είμαστε καλά τοποθετημένοι όσον αφορά τις εξαγωγές προς την Κίνα», ανέφερε. «Ο τομέας των υπηρεσιών, που αναπτύσσεται με μεγάλα βήματα, θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω την εξασθενημένη ανάπτυξη του τομέα της βιομηχανίας στην Κίνα».

Ο Μπέρνερ είπε πως αναμένει το δολάριο να ενισχυθεί έναντι του ευρώ μεσομακροπρόθεσμα λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Το ευρώ πιθανόν θα σταθεροποιηθεί σε μια ισοτιμία περίπου 1:1,20 ή 1:1,15, προέβλεψε ο ίδιος.