current views are: 1

21 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση05:57

Εννέα φόρους θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι στο επόμενο πεντάμηνο

Πέντε μήνες «φωτιά» έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν εννέα συνολικά φόρους. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το «χαράτσι» ακινήτων, τους φόρους Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.
 

Δημοσίευση 05:57’
αρθρο-newpost

Πέντε μήνες «φωτιά» έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν εννέα συνολικά φόρους. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το «χαράτσι» ακινήτων, τους φόρους Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.
 

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Πέντε μήνες «φωτιά» έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν εννέα συνολικά φόρους. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το «χαράτσι» ακινήτων, τους φόρους Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.

Μπορεί μέχρι στιγμής τα φορολογικά έσοδα να βουλιάζουν ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση ότι στο δεύτερο εξάμηνο το κλίμα θα αντιστραφεί. Ο κ. Στουρνάρας σε πρόσφατη δήλωσή του εξήγησε «η υστέρηση που παρατηρείται στα φορολογικά έσοδα είναι διαχειρίσιμη, ερμηνεύσιμη και αντιστρέψιμη».

Από την άλλη πλευρά, η εκτίμηση αυτή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα αισιόδοξη, αφού οι νέοι οφειλέτες λόγω οικονομικής αδυναμίας συνεχώς αυξάνονται. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα σειρά τροποποιήσεων στο νέο πολυνομοσχέδιο, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και στοχεύουν στην ταχύτερη είσπραξη των εσόδων που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους. Συγκεριμένα, στις περιπτώσεις μη προσφυγής ή εμπρόθεσμης προσφυγής για φόρο που έχει βεβαιωθεί από έλεγχο, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει εφάπαξ το ποσό του φόρου, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς ο φόρος καταβαλόταν σε έξι μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής θα καταβάλλεται το 50% του φόρου, ενώ εάν υπάρχει δικαστικός συμβιβασμός για τη φορολογική διαφορά μεταξύ του δημοσίου και του φορολογούμενου, τα πρόστιμα θα περιορίζονται στο ένα τρίτο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται το 20% του οφειλόμενου ποσού.

Η φοροεπιδρομή

Την ώρα που οι μισθοί έχουν μειωθεί κατακόρυφα και ο οικογενειακός προϋπολογισμός μετά βίας φτάνει για τα βασικά έξοδα του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε την αποστολή της πρώτης παρτίδας εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος. Στα εκκαθαριστικά περιέχεται επίσης η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά έσοδα της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Αν η βεβαίωση του φόρου γίνει Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η αποπληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις, ενώ αν βεβαιωθεί τον Οκτώβριο θα πληρωθεί εφάπαξ μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επίσης από τις αρχές Ιουλίου έχει αρχίσει και η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Η αποπληρωμή θα γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων οι πέντε προβλέπονται εντός του 2013 ούτως ώστε να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 428 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που είναι τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ στέλνει τους πρώτους λογαριασμούς με ενσωματωμένο το χαράτσι του 2013. Μέχρι τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα έχουν καταβληθεί οι τρεις από τις πέντε δόσεις.

Επίσης, τον ερχόμενο Νοέμβριο θα αρχίσει η πληρωμή του ΦΑΠ 2013 και προβλέπεται ότι θα εξοφληθεί σε δύο δόσεις. Επιπλέον το τελευταίο δίμηνο του έτους θα έρθει η σειρά των τελών κυκλοφορίας και θα ξεκινήσει η αποστολή εκκαθαριστικών για τα πολυτελή ΙΧ, τις πισίνες και τα αεροσκάφη.
 


σχετικα αρθρα