Η ισπανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Telefónica συμφώνησε να αγοράσει από την ολλανδική KPN τη γερμανική θυγατρική της που δραστηριοποιείται στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας E-Plus έναντι 8,1 δισ. ευρώ, μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η KPN θα λάβει 5 δισ. ευρώ σε μετρητά και ταυτόχρονα θα αποκτήσει το 17,6% των μετοχών στην εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της E-Plus με την Telefónica Deutschland, τη θυγατρική κινητής τηλεφωνίας της Telefónica στη Γερμανία.

Με τη συμφωνία αυτή, η Telefónica επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις ισχυρότερες εταιρείες της γερμανικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας –τη Deutsche Telekom και τη Vodafone Group– και από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου με βάση τον αριθμό των συνδρομητών. Η συγχώνευση της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στη γερμανική αγορά θα αποτελέσει δοκιμασία για τις αρχές ανταγωνισμού.

Η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2014, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους και αύξηση εσόδων συνολικού ύψους 5 έως 5,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Η τιμή της μετοχής της KPN αυξήθηκε κατά 12% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενώ αυτή της Telefónica κατέγραφε κέρδη 1,8% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.