current views are: 6

24 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση04:02

Creta Carob: Χαρούπια από την Κρήτη σε όλο τον κόσμο

Ο Ηλίας Μανούσακας, ήρθε το 2006 από τον Καναδά στην Κρήτη και αποφάσισε να επενδύσει στα χαρούπια. Εφτιαξε την πρώτη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων από χαρούπι και σήμερα εξάγει σε όλο τον κόσμο χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο, χυμούς και καφέ από χαρούπι, αλλά και παξιμάδια, μερέντες, μπάρες και ό,τι άλλο του ζητάνε οι απανταχού στη γη πελάτες του. Η εταιρεία είναι 95% εξαγωγική έχει μεγάλη αύξηση πωλήσεων κάθε χρόνο και πολλά νέα σχέδια.

Δημοσίευση 04:02’
αρθρο-newpost

Ο Ηλίας Μανούσακας, ήρθε το 2006 από τον Καναδά στην Κρήτη και αποφάσισε να επενδύσει στα χαρούπια. Εφτιαξε την πρώτη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων από χαρούπι και σήμερα εξάγει σε όλο τον κόσμο χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο, χυμούς και καφέ από χαρούπι, αλλά και παξιμάδια, μερέντες, μπάρες και ό,τι άλλο του ζητάνε οι απανταχού στη γη πελάτες του. Η εταιρεία είναι 95% εξαγωγική έχει μεγάλη αύξηση πωλήσεων κάθε χρόνο και πολλά νέα σχέδια.

Συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Ο Ηλίας Μανούσακας, ήρθε το 2006 από τον Καναδά στην Κρήτη και αποφάσισε να επενδύσει στα χαρούπια. Εφτιαξε την πρώτη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων από χαρούπι και σήμερα εξάγει σε όλο τον κόσμο χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο, χυμούς και καφέ από χαρούπι, αλλά και παξιμάδια, μερέντες, μπάρες και ό,τι άλλο του ζητάνε οι απανταχού στη γη πελάτες του. Η εταιρεία είναι 95% εξαγωγική έχει μεγάλη αύξηση πωλήσεων κάθε χρόνο και πολλά νέα σχέδια.

Πώς αποφασίσατε αν επενδύσετε στα χαρούπια;

Οταν ήρθαμε στην Κρήτη με την οικογένειά μου το 2006, δεν ήθελα να φτιάξω ένα ακόμη ξενοδοχείο. Ηξερα για τα χαρούπια τί θησαυρός είναι για την υγεία και ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως και ήταν πρόκληση για μένα να τα καταφέρω.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η επεξεργασία τους. Οι περισσότερες μηχανές του εργοστασίου είναι δικές μου πατέντες και προέκυψαν μετά από πάρα πολλές δυσκολίες. Θα πρέπει να έχω “πετάξει” περίπου 250 χιλ. ευρώ σε κατεστραμμένα μηχανήματα. Το χαρούπι έχει μέσα του μία κολλώδη ουσία, σαν μέλι, η οποία διέλυε ότι δημιουργούσα. Έχοντας σπουδάσει μηχανολόγος ήταν και αυτό μια πρόκληση για μένα, παιδεύτηκα και τα κατάφερα.

Σήμερα χρησιμοποιώ χαρουπιές και δικές μας αλλά αγοράζω και χαρούπια από άλλους. Χρειαζόμαστε πολλά χαρούπια αφού από ένα κιλό χαρούπια, αυτό που μπορείς να πάρεις είναι μόνο 150 γραμμάρια τελικό προϊόν. Όμως μπορείς να κάνεις τα πάντα και σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με άλλα προϊόντα. Από καφέ και μαρμελάδα μέχρι κακάο, ζυμαρικά και αλεύρι, περίπου 150 κωδικούς προϊόντων. Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση όλο και αυξάνεται και η σημερινή παραγωγή μπορεί να καλύψει μόνο το 30% της ζήτησης.

Τί ποσοστό των πωλήσεών σας είναι εξαγωγές;

Το 95% είναι εξαγωγές και συνεχώς επεκτείνουμε την γκάμα των προϊόντων μας. Τώρα φτιάχνουμε και μαρμελάδες και μερέντες και μπάρες δημητριακών και εξάγουμε από τη Φιλανδία και τη Σαουδική Αραβία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Κροατία ως το Λίβανο και από την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες ως το Καναδά. Το εργοστάσιό μας είναι ένα από τα πέντε στον κόσμο και το μοναδικό στην Ελλάδα.

Τί επενδύσεις έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Υπάρχουν σχέδια για νέες επενδύσεις;

Για τη μονάδα που έχουμε έχουμε επενδύσει κοντά στα 4 εκ. ευρώ. Υπάρχουν σχέδια για μονάδα επεξεργασίας του σπόρου του χαρουπιού, ο οποίος χρειάζεται διαφορετικό εξοπλισμό.

Τα υποπροϊόντα του σπόρου είναι πολλά και κάθε ένα αποτελεί και μια διαφορετική αγορά. Η φλοίδα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία πλαστικών και βαφών, η πηκτίνη ή Gum de Carob χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και τη βιομηχανία τροφίμων, όπως και το φύτρο που είναι 80% φυτική πρωτεϊνη.

Το χαρούπι είναι ευλογημένος καρπός, πολύ ωφέλιμος για την υγεία δεν έχει γλουτένη και καφεϊνη έχει πρωτεϊνες και ασβέστιο. Δεν είναι τυχαίο που χάρη στα χαρούπια επιβίωσαν οι Έλληνες στην κατοχή. Και τώρα στα χαρούπια κρύβεται το μυστικό της καλής υγείας. 


σχετικα αρθρα