Απροσδόκητα θετικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης. Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο 50,4 από 48,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 48,7. 

Ειδικότερα για τον κλάδο μεταποίησης ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 50,1, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θ αγγίξει το 49,1. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης πέρασε το φράγμα των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. 

Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 49,6 από 48,3 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2012 και ξεπερνά κατά πολύ την μέση πρόβλεψη που άγγιζε το 48,7.

"Είναι μία πολύ ενθαρρυντική εικόνα και είναι αρκετά ευρεία. Η Γερμανία ηγείται και ακολουθεί η Γαλλία. Ακόμη και στην περιφέρεια όμως καταγράφεται επιστροφή στην ανάπτυξη για τον κλάδο μεταποίησης" αναφέρει ο Chris Williamson της Markit συμπληρώνοντας πως τα στοιχεία αυτάυποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% για την ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Εντυπωσιακή είναι και τα στοιχεία για τη Γερμανία, όπου μάλιστα οι αναλυτές της Markit βλέπουν πλέον θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο. Ο ΡΜΙ ενισχύθηκε στη Γερμανία για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο στο 52,8 που είναι και το υψηλότερο από επίπεδο 5 μηνών, από 50,4 τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα για τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 50,2 ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 50. Καλή ήταν και η απόδοση του ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών που άγγιξε τον Ιούλιο το 52,5 που είναι και το υψηλότερο επίπεδο 5 μηνών.

"Ο γερμανικός ιδιωτικός κλάδος φαίνεται πως τον Ιούλιο ξεπέρασε την πρόσφατη πτώση καθώς η ισχυρότερη ανάπτυξη στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών στηρίζει την ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ για τους επόμενους πέντε μήνες" δηλώνει ο Τιμ Μοθρ της Markit 

Αισιόδοξα ήταν τα στοιχεία και για τη Γαλλία όπου οι δείκτες ΡΜΙ ξεπέρασαν όλες τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 17 μηνών, αγγίζοντας το 49,8 από 48,4 τον Ιούνιο. Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 48,3 από 47,2, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ενίσχυση στο 47,6. Ο συνολικός ΡΜΙ για τη Γαλλία ενισχύθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο 17 μηνών, στο 48,8 από 47,4 τον προηγούμενο μήνα.