current views are: 1

24 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση11:13

Επτά Κυριακές το χρόνο ανοικτά τα καταστήματα – Ικανοποίηση από ΕΣΕΕ

 
«Η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και η στήριξη των θέσεων της ΕΣΕΕ από την πλειοψηφία των βουλευτών του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής οδήγησαν στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής που τελικά έφερε το ΥΠΑΑΝ. Οι τρεις σημαντικές τροποποιήσεις του άρθρου 16, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μας ικανοποιούν, αφού πλησιάζουν αρκετά στην ενιαία πρόταση του ελληνικού εμπορίου.»

Δημοσίευση 11:13’
αρθρο-newpost

 
«Η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και η στήριξη των θέσεων της ΕΣΕΕ από την πλειοψηφία των βουλευτών του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής οδήγησαν στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής που τελικά έφερε το ΥΠΑΑΝ. Οι τρεις σημαντικές τροποποιήσεις του άρθρου 16, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μας ικανοποιούν, αφού πλησιάζουν αρκετά στην ενιαία πρόταση του ελληνικού εμπορίου.»

Το… σίριαλ των 52 Κυριακών τελείωσε,  η λειτουργία των καταστημάτων θα περιορίζεται σε 7 Κυριακές το χρόνο και η ΕΣΕΕ  εξέφρασε την ιναοποίησή της για τις τρεις σημαντικές τροποποιήσεις του άρθρου 16, που πλησιάζουν αρκετά στην ενιαία πρόταση του ελληνικού εμπορίου, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης

Ειδικότερα, σε σχέση με την επίμαχη ρύθμιση ο κ. Κορκίδης δήλωσε τα εξής: 

«…Η ΕΣΕΕ δεν συνηθίζει να διαμαρτύρεται δίχως λόγο και αιτία, αλλά προσπαθεί συνεχώς να προτείνει λύσεις για την διάσωση των μικρομεσαίων του ελληνικού εμπορίου. Η ψήφιση ενός λειτουργικού και εκσυγχρονισμένου αγορανομικού κώδικα θα μας είχε βρει καταρχήν σύμφωνους, εάν δεν υπήρχε το πολύ «κακό» άρθρο 16 που προσπάθησε με βίαιο τρόπο να επιβάλλει την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο.

Η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και η στήριξη των θέσεων της ΕΣΕΕ από την πλειοψηφία των βουλευτών του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής οδήγησαν στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής που τελικά έφερε το ΥΠΑΑΝ. Οι τρεις σημαντικές τροποποιήσεις του άρθρου 16, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μας ικανοποιούν, αφού πλησιάζουν αρκετά στην ενιαία πρόταση του ελληνικού εμπορίου.

Η Κυριακή δεν απαξιώθηκε, διατήρησε την ιδιαιτερότητά της, ενώ απετράπη η μετατροπή της σε καθημερινή ημέρα λειτουργίας. Η λειτουργία των καταστημάτων θα περιορίζεται στην μνημονιακή υποχρέωση 7 συγκεκριμένων Κυριακών και οποιοδήποτε αίτημα για περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου θα αποφασίζεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από τον Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία.

Η τελική επαναδιατύπωση των παραγράφων και υποπαραγράφων του άρθρου 16 του Νομοσχεδίου,περιόρισε τις αντιφατικές ερμηνείες και τα περιθώρια προσφυγών. Επιπλέον, οι ενστάσεις της έκθεσης του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, οι πληρέστερες και επαρκέστερες αιτιολογήσεις και οι συνταγματικές αποσαφηνίσεις που ζητήθηκαν από τους βουλευτές διόρθωσαν, κατά πολύ, την αρχική «κακοσχεδιασμένη» διάταξη.

Γνωρίζω καλά ότι κάποιοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις τρεις αλλαγές που ανέτρεψαν όλο το σκηνικό των προηγούμενων ημερών, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πλέον η κατάσταση είναι στο χέρι μας. Από εδώ και στο εξής ο εμπορικός κόσμος θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τους Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας. Κάθε τοπική κοινωνία και κάθε τοπικός εμπορικός σύλλογος με τον Αντιπεριφερειάρχη του, θα έχει την δυνατότητα να δώσει απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου, χωρίς να δημιουργείται αδικία και αναστάτωση στην αγορά.

Το σήριαλ των 52 Κυριακών έλαβε επιτέλους τέλος. Άλλωστε ήταν ένα παιχνίδι «μηδενικού αθροίσματος», αφού το κέρδος του ενός θα ήταν οι απώλειες του άλλου με ανακατάταξη μεριδίων από τους ανίσχυρους στους ισχυρούς της αγοράς.

Ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ, πιστεύω πολύ στην αντοχή των Ελλήνων μικρομεσαίων εμπόρων και συνεχίζω να ελπίζω σε μία καλύτερη αντιμετώπισή μας στο μέλλον. Παρά τον άνισο και σκληρό αγώνα επιβίωσης που δίνουμε, είμαι βέβαιος ότι η αγορά θα αποδείξει ότι μπορεί από μόνη της να αυτορρυθμιστεί με ένα δικό της παραγωγικό ωράριο…».


σχετικα αρθρα