Σε μόνιμη έκθεση στην περιοχή Southgate, όπου είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός μεγάλος αριθμός εισαγωγικών εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας  βρίσκονται  τα Πελοποννησιακά προϊόντα, μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Ιούλιο 2014 και οι εξαγωγικές εταιρείες που το επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν τα προϊόντα τους στη διεύθυνση της έκθεσης (Southgate Office Village, Block D, Ground Floor 286 Chase Road, London N14 6HF, με την ένδειξη ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου). Οι Πελοποννήσιοι εξαγωγείς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτό το χώρο για τις επιχειρηματικές του συναντήσεις ως μια δική τους βάση στο Λονδίνο χωρίς καμία επιβάρυνση.

Ηδη 30 εξαγωγικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και  έχουν σήμερα παρουσία στον εκθεσιακό χώρο.

Επόμενος στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αξιοποίηση της σημαντικής αυτής δυνατότητας, είναι κατά τη διάρκεια του έτους να διοργανωθούν στο χώρο της μόνιμης έκθεσης Πελοποννησιακών προϊόντων στο Λονδίνο επιμέρους δράσεις παρουσίασης προϊόντων ανά κατηγορία (ελαιόλαδο, κρασί, τυροκομικά, κα), καθώς και επιστημονικές ημερίδες, γαστρονομικές δράσεις από Πελοποννήσιους σεφ με προσκεκλημένους Βρετανούς εισαγωγείς και δημοσιογράφους.

Στις 19,20,21 Ιουλίου έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής διοργάνωσης με μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων. Στις τριήμερες εναρκτήριες εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, η Διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ κα Χριστίνα Καλογερά ενώ την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξήραν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συμβάλλει στην εξωστρέφεια των Ελληνικών-Πελοποννησιακών προϊόντων με τρόπο αποδοτικό.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, η κα Νικολάκου παρουσίασε τη σημασία της Πελοποννησιακής γαστρονομίας ως κορωνίδα της Μεσογειακής διατροφής καθώς και την ποιότητα που διακρίνει τα Πελοποννησιακά προϊόντα, ενώ παρουσιάστηκε και σποτ που δημιούργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου ειδικά για την Πελοποννησιακή γαστρονομία. Αντίστοιχα ο κύριος Καλαμπόκης παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για τις εξαγωγές, ενώ οι Πελοποννήσιοι εξαγωγείς που βρέθηκαν στο Λονδίνο έκαναν τις δικές τους εταιρικές παρουσιάσεις, καθώς και των προϊόντων που προωθούν. Στην έκθεση παρευρεθήκαν εμπορικοί ακόλουθοι, εκπρόσωποι εισαγωγικών εταιριών και έλληνες ομογενείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εισαγωγών. Έλαβαν επίσης μέρος στις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας των Πελοποννησιακών προϊόντων που συμμετείχαν καθώς και σε b2b συναντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε πραγματοποιήσει Πελοποννησιακό Φεστιβάλ Τουρισμού και Γαστρονομίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη περιφέρεια που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία, μία αγορά ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά το τουριστικό προϊόν, αφού το ενδιαφέρον των Φινλανδών είναι ιδιαίτερα αυξημένο για την Ελλάδα» είχε δηλώσει ο Έλληνας πρέσβης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε ο συντονισμός των ενεργειών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ελληνικής πρεσβείας στο Ελσίνκι, όχι μόνο για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου, αλλά και των τοπικών προϊόντων. Αφετηρία αυτής της προσπάθειας ήταν το Πελοποννησιακό Φεστιβάλ Τουρισμού και Γαστρονομίας, όπου οι Φινλανδοί πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και να γευτούν πελοποννησιακά προϊόντα, αλλά και παραδοσιακές συνταγές.