Υπουργείο Ανάπτυξης και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συμφώνησαν για τον ορισμό μηνιαίων στόχων στη διοχέτευση κονδυλίων στην πραγματική οικονομία, με 1,5 δισ. ευρώ να αναμένεται να αποτελέσουν «ένεση» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2013.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΕΕΤ ανέφερε ότι «συνολικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα για την τόνωση της ρευστότητας μέσω των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη». Τα μισά από αυτά προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι τραπεζικά κεφάλαια. 

Τα δάνεια θα χορηγηθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις με επιτόκια που θα κυμαίνονται σε ποσοστό περίπου 4,5%, ενώ οι τράπεζες που συμμετέχουν στα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας, θα θέτουν μηνιαίους στόχους απορροφήσεων και θα συντάσσουν μηνιαίες αναφορές, με την πρώτη να αναμένεται στα τέλη Αυγούστου. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς ανέφερε ότι  ρεαλιστικός στόχος είναι να διοχετευθούν ως το τέλος του έτους στην αγορά συνολικά κονδύλια 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν πλέον ξεπεραστεί πολλά από τα εμπόδια που καθυστερούσαν τη χορήγηση πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία αφορούσαν κυρίως στον αριθμό των εγγράφων που έπρεπε να συγκεντρωθούν προκειμένου να χορηγηθούν των χαμηλότοκων δανείων.