current views are: 1

26 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση09:15

Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων ζητεί η τρόικα στην έκθεσή της

Στην έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, προχώρησε σήμερα το EuroWorking Group. 

Δημοσίευση 09:15’
αρθρο-newpost

Στην έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, προχώρησε σήμερα το EuroWorking Group. 

Στην έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, προχώρησε σήμερα το EuroWorking Group.

Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και αυτή πρόκειται να γίνει μετά την οριστική και τυπική έγκριση από τα κράτη μέλη την Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Η έγκριση έχει πλέον δοθεί, οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο θα έχουν οριστικοποιηθεί ως την Δευτέρα το μεσημέρι», σημείωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα ενέκρινε την Πέμπτη το τελευταίο νομοσχέδιο-προαπαιτούμενο από τους διεθνείς πιστωτές της για την αποδέσμευση 5,8 δισ. ευρώ του δανείου, όπως δήλωσαν στελέχη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση σε μια τηλεδιάσκεψη στις 11:30 σήμερα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Γερμανία αυτή την εβδομάδα ανέβαλε την έγκριση της εκταμίευσης ως την επόμενη Δευτέρα για να διασφαλιστεί ώστε εκπληρώνονται τα προαπαιτούμενα, όμως αξιωματούχοι είπαν πως πλέον η γερμανική έγκριση αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία.

Την Δευτέρα η έκθεση της τρόικας 

Μπορεί η δόση να εγκρίθηκε, ωστόσο η έκθεση της τρόικας θα δοθεί τελικά στη δημοσιότητα αντί για σημερα, την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση η τρόικα περιγράφει απολογιστικά το τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και επικεντρώνει στα προαπαιτούμενα για το διάστημα μέχρι και τον Οκτώβριο. Ζητά την συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 εργαζόμενων στο δημόσιο που θα μπουν σε κινητικότητα και απαιτεί από τις ελληνικές αρχές να δουν με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία τη συρρίκνωση των δομών του δημοσίου. 

Μάλιστα στην έκθεσή της η τρόικα, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει πολύ δύσκολα να αυξήσει τα έσοδά της παρά τις όποιες κινήσεις στο φορολογικό επίπεδο και πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στη μείωση των δαπανών». Θα δείχνει ποιες δομές μπορούν να καταργηθούν και όπως αναφέρει κοινοτική πηγή «προκρίνει το σβήσιμο από το χάρτη του δημοσίου, με πάσα διπλωματία, τον όγκο ενός υπουργείου και μιας γενικής γραμματείας άλλου υπουργείου», χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει. Θα κατονομάζει όμως όλες τις δομές για τις οποίες υπάρχει ήδη συμφωνία με την κυβέρνηση – μεταξύ των οποίων εταιρίες του δημοσίου όπως η ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ, η αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κα. 

Η τρόικα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για την άσχημη επίδοση σε συγκεκριμένους τομείς, θα αφήνει ανοικτή την πόρτα σε νέες παρεμβάσεις επί των κλειστών επαγγελμάτων, των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Θα ξεκαθαρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό των ετών 2015 και 2016 θα πρέπει να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο κύκλο πρόσθετων μέτρων. Σε σχέση δε με τη φοροδιαφυγή, θα περιγράφει όλες τις τελευταίες νομοθετικές κινήσεις και θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φορολογικά έσοδα. Μια ειδική παράγραφος θα περιγράφει τη συμφωνία για το ΦΠΑ στην εστίαση προαναγγέλλοντας την επαναφορά του στο 23% από το 2014. 


σχετικα αρθρα