current views are: 2

26 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση12:44

Αξιωματούχος της τρόικας: Δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός

To ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε σωστή τροχιά, με γενική πρόοδο σε όλους τους τομείς, εκτίμησε ευρωπαίος αξιωματούχος, παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες την τρίτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας. 

Δημοσίευση 12:44’
αρθρο-newpost

To ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε σωστή τροχιά, με γενική πρόοδο σε όλους τους τομείς, εκτίμησε ευρωπαίος αξιωματούχος, παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες την τρίτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας. 

To ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε σωστή τροχιά, με γενική πρόοδο σε όλους τους τομείς, εκτίμησε ευρωπαίος αξιωματούχος, παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες την τρίτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος υπήρξε πιο περιορισμένη από ότι ήταν αναμενόμενο, αλλά στο δημοσιονομικό σκέλος, την ανταγωνιστικότητα και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η πρόοδος υπήρξε σημαντική. Όπως δε εκτίμησε, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, κυρίως δε στη δημόσια διοίκηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και ανέφερε ότι πρόθεση είναι η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για τη διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος, που, εφόσον πετύχει, θα διευρυνθεί για το σύνολο των πολιτών.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα, που υπολογίζεται σε 3,8-4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014, θέμα που αναμένεται να επιλυθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο.

Εμφανίστηκε, πάντως, καθησυχαστικός ότι το κενό αυτό που δεν είναι μεγάλο και μπορεί να καλυφθεί. Το δημοσιονομικό κενό μπορεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους, είτε με νέα δάνεια, είτε με ενδεχόμενο απόθεμα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή ακόμη και με βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας, υπογράμμισε.

Για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους υπενθύμισε το στόχο που έχει θέσει το Eurogroup για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Αποσαφήνισε ότι τον Απρίλιο του 2014 θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα, όταν η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία, όμως, απέφυγε να πει ποια μέτρα διευκόλυνσης για τη μείωση του χρέους μπορεί να ληφθούν και ότι τελικά καθοριστικό στοιχείο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχουν πάντα πολιτικοί κίνδυνοι για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, ωστόσο επισήμανε ότι η σημερινή δικομματική κυβέρνηση είναι πιο «συνεκτική» από την προηγούμενη τρικομματική.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ως παράδειγμα ότι τις τελευταίες βδομάδες εγκρίθηκαν από τη Βουλή ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα, με «απώλειες» μόνο 2-3 βουλευτών. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα της κυβέρνησης», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του ευρωπαίου αξιωματούχου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι αλλά παράλληλα και προοπτικές για ταχύτερη εφαρμογή του.

Σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι σε γενικές γραμμές οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς αναμένεται ανάκαμψη το 2014 και επιτάχυνση το 2015.

Σημείωσε, πάντως, ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία που έχει φτάσει το 27%. Η ανεργία παραμένει μεγάλη πρόκληση, είπε και προς το σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα για τη δημιουργία προγραμμάτων προς όφελος 50.000 ανέργων το δεύτερο εξάμηνο του 2013, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά και προγράμματα για 350.000 νέους.

Θετικό στοιχείο είναι η βελτίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, τόνισε.

Για το 2012 είπε ότι το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3%, καλύτερο από το 1,5% που υπολόγιζε η Επιτροπή ενώ για το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

O ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε ακόμη σε καθυστερήσεις στα φορολογικά έσοδα και σε ορισμένες υπερβάσεις στις δαπάνες στον τομέα της υγείας και σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές η λήψη 20 διορθωτικών μέτρων για την επίλυση του ζητήματος.

Όπως διευκρίνισε, προβλέπεται ένα ανώτατο όριο στις φαρμακευτικές δαπάνες για το 2013 και ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μέχρι αυτήν την οροφή.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι η γενική δημοσιονομική κατάσταση που είναι θετική επιτρέπει την εφαρμογή του μέτρου σε προσωρινή βάση από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους και το κόστος του μέτρου θα καλυφθεί από τη μείωση αμυντικών δαπανών.

Εξάλλου, όπως είπε, το Φθινόπωρο αναμένεται η μεταρρύθμιση στη φορολογία των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Σχετικά με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΣΦΑ, αλλά όχι για τη ΔΕΠΑ και ανέφερε ότι για το 2013 οι στόχοι δεν θα τηρηθούν και το κενό που θα προκύψει θα καλυφθεί το 2014.

Υπογράμμισε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 παραμένει.

Απέδωσε τη μη επίτευξη των στόχων και την έλλειψη διεθνούς ενδιαφέροντος, στις επιφυλάξεις που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, «οι οποίες δεν βοηθούν».

Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει θετική στροφή, με αύξηση των επενδύσεων, όχι μόνο από την ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αναφορικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο έκανε λόγο για πρόοδο σε ποσοτικό επίπεδο και ότι πλέον υπάρχει ανάγκη για πρόοδο και σε ποιοτικό επίπεδο.

Από το τέλος του 2010 έως το τέλος του 2012 έχουν αποχωρήσει 120.000, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από τους 150.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το 2015, σημείωσε. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013.

Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ολοκληρώθηκε, από τις οποίες αναμένεται τώρα να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας με αύξηση στη χορήγηση δανείων. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδια αναδιάρθρωσης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν τεστ αντοχής τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά στις αρχές του 2014.