Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών ανήλθε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των 17 κρατών – μελών να εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξα σχετικά με τις προοπτικές τους τον Ιούλιο.

Ο σχετικός δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες από 91,3 μονάδες και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2012.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που καταγράφεται άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος, υποδηλώνοντας πως οι επιχειρήσεις γίνονται ολοένα και πιο πρόθυμες να επενδύσουν και οι καταναλωτές πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρωζώνης, το κλίμα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στην Ιταλία, ενώ μόνο στην Ολλανδία καταγράφηκε επιδείνωση.

Ο επιμέρους δείκτης κλίματος στη βιομηχανία αυξήθηκε στις -10,6 μονάδες από -11,2 μονάδες, ο δείκτης κλίματος στις υπηρεσίες αυξήθηκε στις -7,8 μονάδες από -9,6 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε στις -13,7 μονάδες από -14,6 μονάδες. Οι κατασκευές ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο καταγράφηκε επιδείνωση του κλίματος.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις -17,4 μονάδες από -18,8 μονάδες, ανερχόμενος στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2011.