Στενά χαρακτηρίζει η Eurobank Research τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου είναι στενά, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία»

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις για κινητικότητα, αναδιάρθρωση ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, και ΕΛΒΟ και ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους θα κρίνουν την έγκριση της δόσης του ενός δισ. στις αρχές Οκτωβρίου προσθέτοντας ότι η πίεση των δανειστών για την ολοκλήρωση των εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – πέρα από αυτές που απαιτούνται για την δόση– θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς την αξιολόγηση του τέταρτου τριμήνου του 2013. 

Η Eurobank επισημαίνει την αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της έγκρισης της εκταμίευσης των 5,8 δισ. από ευρωζώνη και ΔΝΤ αν και σημειώνει ότι η αβεβαιότητα για τις επόμενες δόσεις παραμένει.

Παράλληλα σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια βιώσιμη πρόταση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2ου εξαμήνου του 2014. Συνεπώς το θέμα της καταβολής των δόσεων του ΔΝΤ για το υπόλοιπο του 2013 παραμένει ανοικτό. 

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση των δανειστών για την έγκριση της δόσης αναφέρεται ότι «η συμπεριφορά της προηγούμενης εβδομάδας σηματοδοτεί την αλλαγή της συμπεριφοράς των δανειστών. Όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2013 και την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης αν εξακολουθήσουν οι ίδιες υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος».

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εξασφάλιση της έγκρισης της δόσης του ενός δισ. στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ, σύμφωνα με την Έκθεση, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την έγκριση της καταβολής τοθυ ποσού αυτού.

Πρόκειται για:

-την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας

-την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ ώστε να προετοιμαστούν για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους

-την αναγνώριση των οφειλόμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ώστε διευκολυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους.

-την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων ώστε να διευκολύνεται η είσοδος στο επάγγελμα, να καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές, να επιτρέπεται η διαφήμιση των δικηγορικών γραφείων, κτλ.

«Η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων προαπαιτούμενων απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια από την κυβέρνηση κατά το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη δυσκολία θα παρουσιάσει το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων» αναφέρεται. Η Eurobank δεν αναμένει «κάποιο κίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα με δεδομένο ότι ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαθεσιμότητας χωρίς ανάλογα προβλήματα.  Η τροπολογία που αναμένεται ότι θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες για την κατάργηση θέσεων στο δημόσιο τομέα με Προεδρικά Διατάγματα και όχι μέσω της Βουλής αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Ταυτόχρονα, η διαδικασία αναδιάρθρωσης των ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ απαιτεί σημαντική προσπάθεια ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα. «Δεν αναμένουμε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα αλλά αναγνωρίζουμε ωστόσο την δυσκολία ολοκλήρωσης της με δεδομένα τα χρονικά περιθώρια. Η ολοκλήρωση του νέου κώδικα των δικηγόρων, από την άλλη πλευρά, θα αποτελέσει μια βασική μεταρρύθμιση όσον αφορά τόσο την απελευθέρωση των επαγγελμάτων όσο και την επιτυχία της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Σημειώνουμε εδώ πως μέχρι πρόσφατα οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο δικηγορικό επάγγελμα αλλά και τον δικαστικό τομέα αποτελούσαν τους βασικότερους τομείς υστέρησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Σύμφωνα με την Έκθεση δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής ο σχετικός κώδικας στο κοινοβούλιο» επισημαίνεται.

«Συνεπώς, αναμένουμε ότι η διαπραγμάτευση δε θα είναι εύκολη. Θα απαιτηθεί πρώτα σημαντική προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του συνόλου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» καταλήγει η έκθεση.

TAGS