«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται», ξεκαθαρίζει με μήνυμά του στο Τwitter o γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μετά το αλαλούμ που προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή. Όχι το φαγητό», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, ενώ πρόσθεσε ότι «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ προκάλεσε σύγχυση σε καταστηματάρχες και καταναλωτές.

Το κύριο πρόβλημα εντοπιζόταν στον διαχωρισμό που γίνεται για το κάθε είδος προς κατανάλωση. 

Για παράδειγμα, μπορεί τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς αποτελούν μέρος της παρεχόμενης υπηρεσίας, ωστόσο για τις περιπτώσεις που πουληθούν στον πελάτη ως «delivery» τότε θα υπαχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ

Για την περίπτωση του catering η εγκύκλιος ορίζει ότι εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής εάν δεν πρόκειται μόνο για απλή παράδοση φαγητού αλλά η εταιρεία παρέχει και άλλες υπηρεσίες ακόμη και σε εγκαταστάσεις που επιλέγει ο πελάτης.