current views are: 1

31 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση12:27

ΔΝΤ: Nέα μέτρα στην Ελλάδα εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να πιέζει την Ε.Ε. για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ενώ προαναγγέλλει τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση μη πάταξης της φοροδιαφυγής.

Δημοσίευση 12:27’
αρθρο-newpost

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να πιέζει την Ε.Ε. για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ενώ προαναγγέλλει τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση μη πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να πιέζει την Ε.Ε. για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ενώ προαναγγέλλει τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση μη πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρώνεται σε επώδυνες περικοπές δαπανών» αναφέρεται επίσης, προϊδεάζοντας για νέα μέτρα.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι «για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει σταδιακά έξοδος από την ύφεση που θα οδηγήσει σε μία σταθερή ανάκαμψη το 2014 θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη υποστήριξη και δυναμική στις μεταρρυθμίσεις».

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι θα ανοίξει πέντε θέματα: το ζήτημα του ΑΕΠ, τον επαναϋπολογισμό των μέτρων για την περίοδο 2013-2014, το κενό των 4,3 δισ. ευρώ των επόμενων ετών, ενώ θα θέσει θέμα αλλαγών στην δομή του ΤΑΙΠΕΔ. 

Για το «καυτό» ζήτημα του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους το Ταμείο ζητεί από την Ε.Ε. να δώσει τα επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Παράλληλα, διαμηνύει ότι τον Σεπτέμβριο, που έχει προγραμματιστεί η επόμενη αξιολόγηση, θα θέσει το ζήτημα χρέους και της 12μηνης επάρκειας χρηματοδότησης, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη νέου «κουρέματος».

Παράλληλα, καταγράφει επίσης τους τέσσερις κινδύνους για το πρόγραμμα προσαρμογής:

– Τυχόν αποκλίσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
– Πιθανή αδυναμία στους ισολογισμούς. 
– Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας.
– Κίνδυνοι που συνδέονται με την αδύναμη ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ εκτιμά στην αξιολόγηση του ότι «λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των ελλειμμάτων μόλις πριν από τρία χρόνια, το μηδενικό πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Παρ όλ’ αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν αισθητές ελλείψεις μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, τα έσοδα και τις ιδιωτικοποιήσεις». Καταγράφει από την αρχή του προγράμματος βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς ισοζυγίου πάνω από 15% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα».

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για ιδιαίτερα υψηλό κόστος προσαρμογής, με την οικονομία στο έκτο έτος της ύφεσης, το ΑΕΠ να έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και την ανεργία των νέων να «εκτοξεύεται» στο 57%. 

Το Ταμείο αμφιβάλλει για την επιτυχή εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων τους επόμενους μήνες, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση του χαρατσιού εφόσον γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα συνταγματικότητας που έχουν προκύψει.

«Από εδώ και πέρα η προσαρμογή πρέπει να γίνει από τις μεταρρυθμίσεις όπου καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στις οποίες αποδίδεται και το υψηλό κόστος προσαρμογής. Το δύσκολο έργο είναι πλέον η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ούτως ώστε να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να περιοριστεί κατ’επέκτασιν το κόστος περαιτέρω προσαρμογής» σημειώνεται.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση.


σχετικα αρθρα