current views are: 2

1 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση01:50

Περικλής Θέρριος-Xylo: Χειροποίητα… ξύλινα γυαλιά ηλίου από τη Σύρο

Τα πρώτα ξύλινα γυαλιά είναι γεγονός και οι εφευρέτες τους Περικλής Θέρριος και Ελένη Βακονδίου με την ομάδα τους, κέρδισαν τις εντυπώσεις στο www.indiegogo.com εξασφαλίζοντας με το παραπάνω τη χρηματοδότηση από το crowdfunding για να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρό τους. 

Δημοσίευση 01:50’
αρθρο-newpost

Τα πρώτα ξύλινα γυαλιά είναι γεγονός και οι εφευρέτες τους Περικλής Θέρριος και Ελένη Βακονδίου με την ομάδα τους, κέρδισαν τις εντυπώσεις στο www.indiegogo.com εξασφαλίζοντας με το παραπάνω τη χρηματοδότηση από το crowdfunding για να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρό τους. 

Περρικλής Θέρριος: Ιδρυτής της Xylo 

Συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Τα πρώτα ξύλινα γυαλιά είναι γεγονός και οι εφευρέτες τους Περικλής Θέρριος και Ελένη Βακονδίου με την ομάδα τους, κέρδισαν τις εντυπώσεις στο www.indiegogo.com εξασφαλίζοντας με το παραπάνω τη χρηματοδότηση από το crowdfunding για να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρό τους. Μέσω του crowdfunding οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας χρηματοδοτούν με μικροποσά την ιδέα που τους αρέσει και αν η ιδέα είναι ελκυστική μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό που επιδιώκει.

Τα ξύλινα γυαλιά, άρεσαν, οι κατασκευαστές τους συγκέντρωσαν 25.000 ευρώ για να ξεκινήσουν και …να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Ηδη μέσα στους δύο μήνες ύπαρξης της επιχείρησης έχουν πουληθεί 250 χειροποίηστα γυαλιά ενώ το 25% έχει κατευθυνθεί στο εξωτερικό.

Ο Περρικλής Θέρριος μας παρουσιάζει τα σχέδιά του και μας εξηγεί γιατί …όποιος τα δοκιμάσει, τα αγοράζει αμέσως…

-Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε ξύλινα γυαλιά;

Η ξυλουργική ήταν πάντα ένα αγαπημένο χόμπυ μου, με το οποίο ασχολήθηκα περισσότερο όταν έμεινα άνεργος εδώ και λίγα χρόνια.  Ζώ στη Σύρο και ασχολήθηκα πολύ με το ξύλο,για δυόµιση χρόνια, τεστάροντας τις αντοχές τα διάφορα είδη και τις ιδιότητές τους, ξεκινώντας µε απλές κατασκευές για να δούµε τις αντιδράσεις του υλικού, κάποια στιγμή αποφασίσαμε τη δηµιουργία ξύλινων γυαλιών ηλίου.

Αρχίσαµε να χειριζόµαστε το ξύλο, ως υλικό, µε διαφορετικούς τρόπους κι εκείνο µε τη σειρά του ξεκίνησε να µας εκπαιδεύει µε διαφορετικούς τρόπους εξίσου και τελικά μπορέσαμε  να φτιάξουμε ελαφρυά οικολογικά και όμορφα γυαλιά από ξύλο. Μαζί με την Ελένη Βακονδίου και τρία ακόμα παιδιά από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προσπαθήσαμε πολύ το σχέδιό μας, το αγαπήσαμε πολύ και τα καταφέραμε.

-Πόσο δυσκολευτήκατε μέχρι να τα καταφέρετε;

Πολύ. Κάναμε άπειρες δοκιμές σε υλικά και μεθόδους. Το ξύλο είναι ένα φοβερό υλικό. Είναι ζωντανό, µυρίζει, σου πληγώνει τα χέρια, αναπνέει µαζί σου και µεγαλώνει ηλικιακά όπως τα πάντα γύρω µας σ΄αυτόν τον κόσµο.

Είµαστε ευγνώµονες για όλες τις γνώσεις που µας χάρισε η ενασχόλησή µας µε το υλικό, νιώθουµε περήφανοι για τη δηµιούργηµά µας και το τοποθετούµε εκεί που το πρωτοσυναντήσαµε ως σκέψη.

Τα γυαλιά ηλίου, είναι µια σύνθετη κατασκευή, ειδικά όταν πρόκειται για χειροποίητους σκελετούς. Τα µοντέλα που παρέχονται είναι τα εξής τέσσερα: Blaze, Fly, Wave και Sand. Συνολικά υπάρχουν διαθέσιµοι 16 συνδυασµοί ξύλων σε αυτά τα τέσσερα µοντέλα. Τα ξύλα αυτά είναι zebrawood, παλίσανδρος, αµερικάνικη καρυδιά, ελληνική καρυδιά, wenge, έβενος, σφένδαµος. Με τους συνδυασµούς και τα σχέδια που δηµιουργήσαµε, θέλουµε να καλύψουµε τις περισσότερες αισθητικές απαιτήσεις που µπορεί να έχουν οι ενδιαφερόµενοι.

Τα ξύλινα γυαλιά ηλίου, δεν είναι ένα εκλεκτικό αντικείµενο, αλλά ένα τεχνούργηµα που προέρχεται από τη σύζευξη της καλής τεχνικής, της προσοχής και της φροντίδας τόσο για τα υλικά σου όσο και για το τελικό δηµιούργηµα. Έτσι, κύριο µέληµά µας, αποτελεί η ποιότητα των επιµέρους υλικών που απαρτίζουν τα γυαλιά. Διαλέγουµε προσεκτικά τα ξύλα µας, τα συναρµολογούµε και τα φινιρίζουµε στο χέρι, ενώ τους φακούς µας τους έχουµε επιλέξει έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια της Ε.Ε. (En 1836) και τα στάνταρ των Η.Π.Α. (ANSI Z80.3).

Οι φακοί µας είναι polarized για µια ξεκούραστη χρήση, προστατεύοντας από UVA &UVB, µε εξωτερική anti scratch επίστρωση και εσωτερική anti reflect για να αποφεύγονται οι αντανακλάσεις στο εσωτερικό τους. Σηµαντικό σηµείο, είναι πως καταφέραµε να ενσωµατώσουµε στο σχεδιασµό µας τη δυνατότητα να αντικαθίστανται οι φακοί.

Επίσης επιλέξαμε να µην χρησιµοποιήσουµε χηµικά προϊόντα στο τελικό στάδιο του φινιρίσµατος. Το φινίρισμα γίνεται με κηραλοιφή µε βάση το λευκό κερί µέλισσας και το παρθένο ελαιόλαδο.

Ένα απλό, αληθινό και φυσικό µίγµα, το οποίο αγκαλιάζει το σκελετό, χαρίζοντάς του µερική αδιαβροχοποίση, ενώ παράλληλα τονίζει τους φυσικούς χρωµατισµούς του, δίνοντας µία σατινέ οµοιόµορφη επιφάνεια.

Το υλικό αυτό, παρέχεται σε αλουµινένια συσκευασία 3ml µαζί µε κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου που αποκτάται, για να µπορεί ο κάτοχος να φροντίζει τα γυαλιά του όπως φροντίζουν εκείνα τον ίδιο…

-Το ξύλο είναι άκαμπτο υλικό. Πώς μπορεί να είναι κατάλληλο για γυαλιά ηλίου;

Αυτό είναι το μυστικό της επεξεργασίας που κάνουμε. Η κατασκευή των γυαλιών έχει 15-16 στάδια και διαρκεί 4 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι γυαλιά πανάλαφρα με απίστευτη καμπυλότητα και απόλυτα φιλικά στο πρόσωπο. Οποιος τα έχει φορέσει…τα έχει αγοράσει.

 

-Πώς αποφασίσατε να απευθυνθείτε στο Indiegogo για τη χρηματοδότηση;

Πιστεύουµε στο θεσµό του crowdfunding. Θεωρούµε πως είναι ένας δίκαιος, µοναδικός και δηµοκρατικός τρόπος χρηµατοδότησης µέσα στα γνωστά και παγιωµένα οικονοµικά πλαίσια, για αυτό επιλέξαµε την πλατφόρµα του indiegogo.

Ολόκληρο το ποσό που συλλέξαμε θα αφιερωθεί στις προσπάθειές µας, να κάνουµε τη Xylo, µια βιώσιµη εταιρία ξύλινων και χειροποίητων γυαλιών ηλίου, στην καρδιά του Αιγαίου – στη Σύρο.

Για να συγκεντρώσουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση ξεκινήσαμε την καμπάνια στην πλατφόρμα Indiegogo και από την καμπάνια ήδη πουλήσαμε 150 ζευγάρια γυαλιά.

-Ποιά είναι τα σχέδιά σας;

Εχουμε αποφασίσει να κινηθούμε με αργά και σταθερά βήματα. Χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο για να ανεβάσουμε την παραγωγή από 7 γυαλιά την ημέρα που είναι σήμερα στα 12-15 για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση. Τα τέσσερα σχέδια θα γίνουν οκτώ και θα φτιάξουμε και μυωπικά γυαλιά. Τη δυναμική εισόδό μας στην θα την κάνουμε από την άνοιξη του 2014. Τώρα προετοιμαζόμαστε.


σχετικα αρθρα