Το εποπτικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε σήμερα τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο, στο 3,5 %. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας Αρντιάν Φουλάνι, δήλωσε ότι με αυτή την απόφαση, η τράπεζα επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία, με την ενίσχυση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, που σύμφωνα με τον ίδιο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Φουλάνι, η μακροοικονομική σταθερότητα και ο πληθωρισμός παραμένουν σταθερά και μάλιστα, όπως είπε, ο πληθωρισμός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. "Η νομισματική πολιτική της "BoA" συνέβαλε στη διατήρηση της "υγείας" των τραπεζών της χώρας και τον μακροοικονομικών δεικτών», δήλωσε ο Φουλάνι, ο οποίος σημείωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,2%. Ο διοικητής είπε ακόμα, ότι τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,7% και στην ανάπτυξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε το κλάδος της βιομηχανίας, ενώ η ανάπτυξη του πρώτους έξι μήνες αποδίδεται στης εξαγωγές.

Ο κ. Φουλάνι σημείωσε επίσης, ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 63,3% και αποτελεί, όπως επισήμανε, μια από τις αδυναμίες του συστήματος, ενώ διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα διαθέτει ρευστότητα και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στα αιτήματα προς τους πιστωτές.