Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι στα σκαριά από την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν ανατροπές σε εισφορές, συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές και μαζικές συγχωνεύσεις Ταμείων.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» η ατζέντα των αλλαγών θα ανοίξει επισήμως τον Οκτώβριο και προβλέπει ακόμα και η κατάργηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι ενός ορίου μισθού. Στόχος του σχεδίου-σοκ της τρόικας είναι να επιτευχθεί η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2016, που προβλέπει το μνημόνιο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Συγκεκριμένα προτείνεται να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές μέχρι του τμήματος του μισθού ως τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το τμήμα του μισθού άνω των 200 ή 400 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προτείνεται να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, με αύξηση της φορολογίας, είτε στα εισοδήματα είτε στην ακίνητη περιουσία.

Η ατζέντα των αλλαγών στο ασφαλιστικό θα καθοριστεί από το υπουργείο Εργασίας, με την έναρξη του νέου κύκλου επεξεργασίας προτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης είχε προϊδεάσει για τις επερχόμενες αλλαγές, δηλώνοντας πρόσφατα ότι έτσι όπως είναι σήμερα, το ασφαλιστικό σύστημα «δεν έιναι βιώσιμο».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον «ΤτΚ» στην πρότασή τους για την αναδιάρθρωση των Εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΚΑ) τα στελέχη του ΔΝΤ προτείνουν (η πρόταση είχε γίνει αρχικά από τον Αύγουστο του 2011) τα εξής:

-Οι εργοδότες που καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ θα απαλλάσσονται από την καταβολή του δικού τους ποσοστού (28%) για κάθε εργαζόμενο μέχρι ενός καθορισμένου ύψους μισθού, που θα μπορούσε να είναι 100, 200, 300 ή 400 ευρώ.

-Η βάση για τις εργοδοτικές εισφορές θα μπορούσε να περιοριστεί στους μισθούς που υπερβαίνουν αυτό το όριο. Δηλαδή, σε έναν μισθωτό των 1.200 ευρώ ο εργοδότης να έχει απαλλαγή εισφορών μέχρι τα 300 ή τα 400 ευρώ και να πληρώνει εισφορές μόνο για τα υπόλοιπα 900 ή τα 800 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενος των 800 ευρώ θα ασφαλίζεται μόνο για τα 500 ή τα 400 ευρώ.

-Το ανώτατο όριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από το ανώτατο όριο να μην επωφελούνται από την ελάφρυνση αυτή. Σήμερα το ανώτατο όριο μισθού μέχρι του οποίου εισπράττονται εισφορές είναι 5.435 ευρώ. Το ΔΝΤ λέει ότι αυτό το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 200, 300 ή 400 ευρώ.

-Η απαλλαγή αυτή θα επιφέρει απώλεια εσόδων που μπορεί να καλυφθεί είτε με τη μετατόπιση του βάρους στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ και άλλοι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) είτε στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.