Επέκταση, αν και οριακή, παρουσίασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες, υποδηλώνοντας ότι η οικονομικά αρχίζει με αργούς ρυθμούς να σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με την έκθεση της Markit που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 48,7 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012 που ο δείκτης ξεπερνά το όριο των 50  μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Αν και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν εκ νέου τον Ιούλιο, το ποσοστό της μείωσης ήταν το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2011.

Συνολικά, η έκθεση της Markit υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να εξέρχεται της ύφεσης – ακόμα και αν οι υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης φαίνονται μια μακρινή προοπτική.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε τον Ιούλιο, ενώ στις υπόλοιπες τρεις μεγάλες οικονομίες – Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία – επιβραδύνθηκε η συρρίκνωση.