Η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον, η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των τιμών των προϊόντων, αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των Ρουμάνων, μετέδωσε το Radio Romania International, επικαλούμενο τα ευρήματα έρευνας, με τίτλο "Η αλήθεια για τη Ρουμανία", που διενεργήθηκε πρόσφατα.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των πολιτών που ανησυχεί για την αύξηση των τιμών των προϊόντων μειώθηκε στο 30% από 34%, παραμένει υψηλό, τονίζεται - μεταξύ άλλων - στην έρευνα.

Στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων ανησυχιών των πολιτών βρίσκονται θέματα υγείας και φυσικών καταστροφών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, σε σχέση με πέρυσι, σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Πρόσθεσαν δε, ότι τον περασμένο χειμώνα τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος των νοικοκυριών διατέθηκε για την πληρωμή λογαριασμών ενέργειας και θέρμανσης. Το 28,6% των Ρουμάνων ανησυχεί ότι ενδέχεται να χάσει, σύντομα, τη δουλειά του, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο (όταν διενεργήθηκε η προηγούμενη, αντίστοιχη έρευνα).

Το ποσοστό των πολιτών που ανησυχεί για την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του διαμορφώνεται στο 17,5%, έναντι 16% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το 22,2% των ερωτηθέντων δεν ανησυχεί για το μέλλον και εκτιμά ότι η Ρουμανία "κινείται στη σωστή κατεύθυνση", ενώ το 65,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι η χώρα δεν ακολουθεί το σωστό "δρόμο" για την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών που θα επιτρέψουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Το ποσοστό των πολιτών που εμφανίζεται απαισιόδοξο είναι αναμενόμενο, τονίζουν κοινωνιολόγοι και προσθέτουν ότι αυτή η στάση οφείλεται στη δυσαρέσκεια του λαού, που πηγάζει από τη "διαιώνιση" συσσωρευμένων αρνητικών αντιλήψεων και την καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.