Η Γαλλία πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2014 και να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την «διστακτική» ανάπτυξη στην οποία φαίνεται ότι οδεύει η οικονομία της χώρας, εκτίμησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) που φτάνει τα 2 τρισ. ευρώ.

Μετά την πιο πρόσφατη τακτική αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας στην οποία προέβη, το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για συρρίκνωση του γαλλικού ΑΕΠ κατά -0,2% φέτος, παρά τις ενδείξεις ότι σταδιακά η Γαλλία επανέρχεται στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2014.

Θα πρόκειται για μια «κυκλικού χαρακτήρα» ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αλλά η ανάπτυξη αυτή περιορίζεται προς το παρόν επειδή εμμένουν «οι ακαμψίες στις αγορές εργασίας και αγαθών, που αντανακλώνται στην μείωση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών εξαγωγών».

«Ο ρυθμός της προσαρμογής πρέπει να χαλαρώσει το 2014 σε συνδυασμό με τους τρέχοντες σχεδιασμούς για την στήριξη της ανάκαμψης. Η προσαρμογή πρέπει επίσης να επανεξισορροπηθεί, με το βάρος να πέφτει στην περιστολή των [δημοσίων] δαπανών», ανέφερε το Ταμείο στην έκθεσή του.

Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ σχεδιάζει τα δύο τρίτα των προσπαθειών για την μείωση του ελλείμματος το 2014 να προέλθουν από την περικοπή των δαπανών και το ένα τρίτο από πρόσθετα έσοδα, αλλά το ΔΝΤ προτείνει να εφαρμοστούν μόνον οι περικοπές των δαπανών.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γαλλία το 2013 θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ, από 4,8% το 2012. Η γαλλική κυβέρνηση επισήμως προβλέπει ένα έλλειμμα 3,7%, αλλά ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί «ελαφρώς υψηλότερο».

Η κυβέρνηση Ολάντ βασίζεται σε μια αναστροφή της κατάστασης της ανεργίας ως τα τέλη του έτους χάρη στις επιχορηγούμενες από το κράτος θέσεις εργασίας, αλλά το ΔΝΤ εμφανίζεται πολύ λιγότερο αισιόδοξο και προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 11,2% φέτος, από 10,2% το 2012.

Η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο, φθάνοντας το 11,6% το 2014, πριν μειωθεί ελαφρώς στο 11,4% το 2015, προέβλεψε το ΔΝΤ.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η γαλλική οικονομία ανακάμπτει, αλλά χρειάζεται μια πιο σθεναρή και διαρκής τόνωση των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για να μειωθεί η ανεργία», επισήμανε ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός.

Ακόμα, το ΔΝΤ κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις δαπάνες της αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει σε βαθύτερη μεταρρύθμιση των δαπανών για κοινωνικά προγράμματα.

Αν και η κυβέρνηση προβλέπει ότι η Γαλλία θα επανέλθει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, το ΔΝΤ δεν συμφωνεί, προβλέποντας ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2017.

Πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες που γίνονται για να ανακάμψει η ιδιωτική εσωτερική ζήτηση, ανέφεραν οι συντάκτες της ετήσιας αυτής έκθεσης του Ταμείου.

Για το ΔΝΤ πρέπει «η γαλλική ανταγωνιστικότητα να βελτιωθεί», «πρέπει να μεταρρυθμιστούν οι συντάξεις χωρίς όμως αύξηση εισφορών», «πρέπει οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών να γίνουν ανταγωνιστικότερες», ενώ «η μεταρρύθμιση στην γαλλική αγορά της εργασίας πρέπει να είναι βαθύτερη».