current views are: 1

6 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση09:00

Φορολογικός «καύσωνας» για χιλιάδες πολίτες

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και στο οικονομικό επιτελείο τα έσοδα εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο.

Δημοσίευση 09:00’
αρθρο-newpost

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και στο οικονομικό επιτελείο τα έσοδα εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο.

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και στο οικονομικό επιτελείο τα έσοδα εξακολουθούν να προκαλούν «πονοκέφαλο».

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις από το σύνολο των 6,2 εκατομμυρίων ωστόσο τα χρήματα δεν μαζεύονται στα δημόσια ταμεία, αφού οι στόχοι παραμένουν εκτός τροχιάς.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συλλογή των φόρων, για την οποία όπως είπε, στόχος είναι η βελτίωση των μηχανισμών της. 

«Το ζητούμενο τώρα δεν είναι η περαιτέρω λιτότητα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς συλλογής φόρων και να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτές είναι οι δυο σημαντικότερες αποστολές που έχουμε μπροστά μας, όπως επίσης να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν απομείνει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ωστόσο, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να επιτύχει την βελτίωση των μηχανισμών συλλογής φόρων, αφού τον Ιούνιο βρέθηκαν εκτός στόχων 127 Εφορίες επί συνόλου 140, κάτι που σημαίνει ότι το 90% των ΔΟΥ δεν μπόρεσε να πιάσει τα έσοδα που έπρεπε, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συνολικά υστέρηση 5,2% ή 102,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο φορολογικός «γολγοθάς» για χιλιάδες φορολογούμενους καλά κρατεί, αφού πέραν των δυσλειτουργιών του taxisnet έχουν να αντιμετωπίσουν και τους επανελέγχους των εφοριών. 

Λάθη και παραλείψεις φέρνουν τους φορολογούμενους στα γκισέ της εφορίας προκειμένου να προσκομίσουν εκ νέου δικαιολογητικά και έγγραφα που να δικαιολογούν τα εισοδήματά τους.

Συνολικά το Taxisnet έχει μπλοκάρει την υποβολή 100.000 δηλώσεων οι οποίες κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν από τις Εφορίες πριν από την εκκαθάριση του φόρου, ενώ εντός του Αυγούστου θα εξετασθούν για τον ίδιο λόγο άλλοι 100.000 φορολογούμενοι. 

Την περασμένη εβδομάδα έγινε στις εφορίες έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων, εκ των οποίων οι 600 είχαν πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στους φορολογουμένους αυτούς, που οι περισσότεροι ανέμεναν επιστροφή φόρου, βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ, δηλαδή 166 ευρώ -κατά μέσο όρο- ανά φορολογούμενο. 

ΑΓΓ.ΚΙΛ.
 


σχετικα αρθρα