Η γαλλική κυβέρνηση «συμφωνεί πλήρως» με το ΔΝΤ, που χθες συμβούλευσε το Παρίσι να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική του, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός υπογραμμίζει πως «συμφωνεί πλήρως με την ανάγκη να δοθεί εφεξής μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ανάπτυξη, πράγμα που επιτυγχάνεται μέσω ενός λελογισμένου ρυθμού προσαρμογής των δημοσίων χρηματοοικονομικών και την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα».

Στην ετήσια έκθεσή του για την γαλλική οικονομία, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, το ΔΝΤ εκτιμούσε πως το Παρίσι έχει επιτελέσει «τα δύο τρίτα από τις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν το 2011 για την σταθεροποίηση του ελλείμματος της οικονομίας» και πως πλέον δύναται να χαλαρώσει λίγο τη λιτότητα.

Επίσης συμβούλευε τη Γαλλία να εξακολουθήσει τις προσπάθειές της, εστιαζόμενη ακόμη περισσότερο στις μειώσεις των δημοσίων δαπανών και λιγότερο στις αυξήσεις φόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μοσκοβισί υπενθύμισε πως η κυβέρνησή του προβλέπει για τον προϋπολογισμό του 2014 πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται κατά 70% στις δαπάνες (13 με 14 δισεκ. ευρώ) και κατά 30% στα έσοδα εκ φόρων (6 δισεκ. ευρώ).

«Αφότου εξελέγη ο Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία, η Γαλλία δεν έχει σταματήσει να ζητεί έναν επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης και κατά των γενικευμένων πολιτικών λιτότητας», επεσήμανε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα, τον κεντρικό στόχο για τις οικονομικές πολιτικές».