Την εκτίμηση ότι η ιδιωτικοποίηση των 15 κρατικών εταιρειών που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 500 έως 750 εκ. ευρώ στη Σλοβενία, διατύπωσε ο αναλυτής της Citigroup Γιάρομιρ Σίντελ (Jaromir Sindel) στην αμερικανική εφημερίδα "Wall Street Journal".

Προς το παρόν, η σλοβενική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε εκτιμήσεις σε σχέση με το ύψος των εσόδων που θα μπορούσε να προσελκύσει η ιδιωτικοποίηση των 15 εταιρειών. Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν, ουσιαστικά, ένα μικρό ποσοστό των συμμετοχών του σλοβενικού δημοσίου (πλειοψηφικών ή μειοψηφικών) σε τουλάχιστον ογδόντα άλλες εταιρείες.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης εγκρίθηκε τον Ιούνιο από τους βουλευτές, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (NLB, NKBM και Abanka, όλες κρατικές) "κουβαλούν" ένα πολύ βαρύ φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 9,2 δισ. δολαρίων.

Ο επικεφαλής της Modra Zavarovalnica (ασφαλιστικού ταμείου που έχει μερίδιο σε κρατικές επιχειρήσεις) εκτιμά ότι το 80% της σλοβενικής οικονομίας βρίσκεται στα "κρατικά χέρια". Ο ίδιος υπογράμμισε πως πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ατμόσφαιρας "εκπτώσεων". Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "θα ήταν πολύ κακό για όλους, εάν η Σλοβενία θεωρηθεί εκπτωτικό κατάστημα εταιρειών ή περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων για πώληση".

Στην λίστα των 15 προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών περιλαμβάνονται η τηλεπικοινωνιακή Telekom Slovenije, η τράπεζα NKBM, ο αερομεταφορέας Adria Airways και το τεχνικό του τμήμα Adria Airways tehnika, η χημική βιομηχανία Cinkarna Celie, καθώς και άλλες εταιρείες όπως η Elan, η Aero, η Fotona και η Helios.