Τα υψηλά επίπεδα του χρέους και της ανεργίας δεν επιτρέπουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Κεμάλ Κόζαριτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Μπάνια Λούκα, Nezavisne Novine.

Αν και - όπως είπε - τους πρώτους έξι μήνες του 2013, καταγράφηκε μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και δεν υπάρχουν ενδείξεις ταχείας ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το α' εξάμηνο του 2013, οι εξαγωγές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σημείωσαν αύξηση 8,3% (ετήσια βάση) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 1,3%, με αποτέλεσμα το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου να διαμορφώνεται σε ποσό περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1% το 2013, όμως, ο διοικητής της δήλωσε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησής τους.

Για την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Κόζαριτς εκτίμησε ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του 2%, ενώ για την ανεργία το ποσοστό της οποίας (με βάση τα επίσημα στοιχεία) είναι στο 27%, ο κ. Κόζαριτς είπε πως παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα.