Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μετά την ήρεμη στάση που κράτησαν οι αγορές στις πρόσφατες πολιτικές κρίσεις της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θετικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης έκαναν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες δημιουργώντας προσδοκίες ότι πλησιάζει η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης. Όμως φαίνεται πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αφού όλα θα φανούν το φθινόπωρο, με τους κινδύνους να ελλοχεύουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από μερικές ημέρες η Eurostat, ο αριθμός των ανέργων παρουσίασε μείωση για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο ετών (19,27 εκατομμύρια τον Ιούλιο από 19,29 εκατομμύρια που ήταν τον Ιούνιο). Χαμηλότερο του αναμενόμενου ήταν και το ποσοστό της ανεργίας, αν και παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (12,1%, έναντι 12,2% που ανέμεναν οι αναλυτές).

Λίγες μέρες αργότερα η έκθεση της Markit κατέδειξε ότι ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 48,7 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Για την πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012 ο δείκτης ξεπερνά το όριο των 50  μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, γεγονός που υποδεικνύει ότι η οικονομία της νομισματικής ένωσης αρχίζει με αργούς ρυθμούς να σταθεροποιείται.

Οι «προσγειωμένοι»

Φυσικά υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές που δεν βλέπουν φως στο τούνελ αλλά μόνο ένα καλοκαιρινό διάλειμμα.

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε για μια ακόμα μια φορά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη για φέτος και του χρόνου, επικαλούμενη την αδύναμη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα στην ζώνη θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2013 έναντι των αρχικών προβλέψεων που έκαναν λόγο για ύφεση 0,4%. 

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία, μπορεί να διατηρεί την αξιολόγηση του «ΑΑΑ» αλλά οι προοπτικές για τα ομόλογά της δεν είναι καθόλου ευοίωνες αφού αναμένεται αύξηση της απόδοσής τους. Η PIMCΟ έχει αρχίσει να πουλάει ολλανδικά ομόλογα, φοβούμενη ότι αν η οικονομία της υποβαθμιστεί ή αν συνεχίσει να συρρικνώνεται τότε θα αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες μέρες, σημάδι του ότι η κρίση «φλερτάρει» με τον πυρήνα της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του hedge fund Μοχάμεντ Ελ - Αριάν σε άρθρο του στον Guardian ανέφερε ότι «η κρίση στην ευρωζώνη απλά έχει σταματήσει για το καλοκαίρι» υπογραμμίζοντας ότι «η καλοκαιρινή αίσθηση σταθερότητας στην Ευρώπη δεν είναι φυσική ούτε μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα».

«Η ευρωζώνη βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο» προειδοποίησε, στο ίδιο μήκος κύματος ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Ο ίδιος μίλησε για «σημαντική πρόοδο» στη νομισματική ένωση «αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί το μέλλον του ευρώ και των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ασφαλώς, παράγοντες όπως οι γερμανικές εκλογές και το ζήτημα του περαιτέρω «κουρέματος» του ελληνικού χρέους θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Τα θετικά στοιχεία δεν απεικονίζουν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούν σε πολλές χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, με Βρυξέλλες και δανειστές να επιμένουν για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σημαίνουν νέες επαχθείς ρυθμίσεις και περικοπές για τους πολίτες.

Οι αγορές αναμένουν...