Προβληματισμό, αλλά και εκνευρισμό προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών οι «τρανταχτές» περιπτώσεις φοροδιαφυγής που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στις τουριστικές περιοχές, με τον Γιάννη Στουρνάρα να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η ανοχή τελείωσε, και από δω και πέρα θα εφαρμοστούν σκληρά μέτρα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο και να εισρεύσουν οι φόροι στα ταμεία του κράτους.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα εκτυλίχθηκαν σκηνές… απείρου κάλους σε περιοχές όλης της Ελλάδας: Από την απόφαση των ιδιοκτητών κέντρου διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το σφράγισμα της επιχείρησης, και το νέο κρούσμα επίθεσης σε συνεργείο ελεγκτών του ΣΔΟΕ στην Κρήτη, έως τα αθεώρητα εισιτήρια σε συναυλία γνωστού καλλιτέχνη στην Αλεξανδρούπολη, και τη μη έκδοση αποδείξεων σε Beach Bar στην Πιερία όπου θα τραγουδούσε έτερος γνωστός αοιδός, τα περιστατικά φοροδιαφυγής παίρνουν διαστάσεις «τσουνάμι».

Όπου δεν πίπτει λόγος…

Και από τη στιγμή που οι επιχειρηματίες της νύχτας δεν λένε να συμμορφωθούν, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται αποφασισμένο να πατάξει τη φοροδιαφυγή με σκληρά μέτρα

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στα σκαριά βρίσκονται νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προβλέπουν βαριά πρόστιμα ή μέχρι και δια βίου στέρηση αδείας σε όποιον παραβιάζει το σφράγισμα της επιχείρησης από τους ελεγκτές.

Προβλέπεται επίσης φυλάκιση δύο μηνών για τους υπευθύνους και κλείσιμο ως ένα μήνα της επιχείρησης εφόσον ο καταστηματάρχης δεν κόβει αποδείξεις, συλληφθεί να έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις τρεις φορές σε ένα έτος ή παρεμποδίσει τον έλεγχο με βία ή απειλές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να κατάσχει τις εισπράξεις ακόμη και από τις ταμειακές μηχανές των κέντρων διασκέδασης σε περίπτωση που υπάρχει σε βάρος του επιχειρηματία συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των 50.000 ευρώ. 

«Ανοχή τέλος»

Ο διάχυτος εκνευρισμός, φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιαννη Στουρνάρα με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Χαλκιδική.

Ο κ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα παρέχει πλήρη πολιτική κάλυψη και νομική στήριξη στα στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καλώντας τα παράλληλα να εξαντλούν την αυστηρότητά τους, όταν έρχονται αντιμέτωπα με ισχυρούς και δύστροπους φοροφυγάδες.

«Το περιστατικό στη Χαλκιδική αποδεικνύει ότι το κράτος έχει τεράστια ανοχή στην κλοπή. Οι παράνομοι καταστηματάρχες προτιμούν το πρόστιμο παρά να μείνει κλειστή η επιχείρησή τους. Εκμεταλλεύονται παραθυράκια στον νόμο και συνεχίζουν να κλέβουν. Σκοπεύουμε να κλείσουμε όλα τα παραθυράκια του νόμου» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.