Σε ποσοστό έως και 10% της βουλγαρικής αγοράς ακινήτων αντιστοιχούν οι πολυτελείς κατοικίες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεση της διεθνούς εταιρείας κτηματικών συναλλαγών Christie's, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "ΒΤΑ".

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι τα πολυτελή ακίνητα παραμένουν στα "αζήτητα" τουλάχιστον για ένα χρόνο πριν βρεθεί αγοραστής. Εξάλλου, σύμφωνα με όσα τονίζονται στην έκθεση, τα πολυτελή ακίνητα στη Σόφια είναι κατά 25 φορές περισσότερο προσιτά σε σχέση μ' αυτά στο Λονδίνο, καθώς η μέση τιμή απόκτησης ενός πολυτελούς ακινήτου στο Λονδίνο είναι 53.890 δολάρια/ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι 6450 δολάρια/ανά τ.μ., στη Σόφια.

Ένα ακίνητο στη βουλγαρική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην κατηγορία των πολυτελών εάν η αξία του διαμορφώνεται ή ξεπερνά τις 700.000 ευρώ. Στη Σόφια, περίπου 3000 κατοικίες (το 0,5% του συνόλου των πολυτελών κατοικιών) έχουν αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τα ακριβότερα πολυτελή ακίνητα είναι λιγότερα από δέκα και η τιμή τους λίγο χαμηλότερη από δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Η βουλγαρική αγορά πολυτελών ακινήτων εξαρτάται από τη συνολική "εικόνα" της οικονομίας κι ενώ αναπτύσσεται θετικά με βάση τα εγχώρια πρότυπα, παραμένει πολύ μακριά από την κλίμακα των μεγάλων πόλεων ανά τον κόσμο, δήλωσε η συνεργάτιδα της Christie's στη Βουλγαρία Βέσελα Ιλίεβα από την Unique Estates.

Η ίδια τόνισε ότι το ακριβότερο πολυτελές ακίνητο που πωλείται στη Βουλγαρία κοστίζει δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Από την έκθεση της Christie's προκύπτει, επίσης, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτών που κατέχουν περισσότερες από μία πολυτελείς κατοικίες. Οι πλούσιοι Βούλγαροι ενδιαφέρονται για ακίνητα στο εξωτερικό. Περίπου δέκα άτομα είναι ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο, ενώ ορισμένοι έχουν ακίνητα στη Βιέννη και την Κυανή Ακτή.