Ανοικτό «παράθυρο» για επανεξέταση ορισμένων προϋποθέσεων ένταξης στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία  και των εισφορών στα Ταμεία της «τελευταίας ευκαιρίας» και της πάγιας, χωρίς βασικές αλλαγές του πλαισίου εφαρμογής τους, αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά την πάγια θέση των εκπροσώπων της τρόικας, που δεν επιθυμούν αλλαγές ή νέες συζητήσεις για ρυθμίσεις, πιστεύει ότι το γεγονός πως οι ισχύουσες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και από την άλλη πλευρά ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους, καταρρίπτοντας κάθε μήνα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μια ανάσα από τα 60 δισ. ευρώ, είναι δυο πραγματικά στοιχεία που ενδέχεται να τους αλλάξουν γνώμη.

Απαραίτητη προϋπόθεση, θεωρούν τα ίδια στελέχη, για οποιαδήποτε συζήτηση αλλαγών, την απαρέγκλιτη μέχρι το Σεπτέμβριο εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως τις δομικές αλλαγές στο Δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά νέους όρους που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία για ένταξη στις ρυθμίσεις, αλλά πρωτίστως στην αποπληρωμή των χρεών, αφού οι ισχύοντες θεωρούνται σήμερα αποτρεπτικοί για αρκετούς φορολογουμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφεραν χθες κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, στο τραπέζι των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να μπουν και τα εξής:

- Η δυνατότητα ένταξης και των νέων ληξιπροθέσμων που γεννήθηκαν εντός του 2013 στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» των ληξιπροθέσμων χρεών, που παρέχει δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις, υπό αυστηρές δε προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν και τις 100.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» μπορούν να διευθετηθούν μόνο οι παλιές οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με το μήνα ένταξης.

- Το ενδεχόμενο να μειωθεί το επιτόκιο 8,75% που πληρώνουν, κάθε μήνα, όσοι εντάσσονται σε κάθε ρύθμιση.

- Η χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (π.χ., η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).

TAGS