Κυνήγι σε όσους χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ στο Δημόσιο ή στο ΙΚΑ ξεκινούν οι Αρχές. Η εντολή του υπουργείου Οικονομικών για τους οφειλέτες αυτούς είναι: υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών ή κατάσχεση  καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

 

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο γ.γ. Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, έχει αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες λίστα με τα στοιχεία περίπου 150.000 φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, ζητώντας να προχωρήσουν στη διασταύρωση των στοιχείων.

Μάλιστα η εντολή είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου. 

Σημειώνεται ότι από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων κινδυνεύουν, όχι μόνο όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, αλλά και εκείνοι που δεν πληρώνουν τις δόσεις από ρυθμίσεις που έχουν ήδη κάνει.

Την ίδια ώρα πάντως που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να στήσει δόκανο στους φοροφυγάδες, τα νέα χρέη από ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφτασαν ήδη στα 4,2 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (προ του 2013), συνολικά οι φόροι που δεν έχουν εισπραχθεί από το Δημόσιο ανέρχονται στα 59,7 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. και από τα 3,6 δισ. τον Μάιο σκαρφάλωσαν στα 4,2 δισ. στα τέλη Ιουνίου. Ομως και οι εισπράξεις από παλαιές οφειλές, δηλαδή χρέη των φορολογουμένων προ του 2013, τα οποία ανέρχονται σε 53,8 δισ. (στα 55,6 αν υπολογιστούν και μη φορολογικά έσοδα), δεν κινήθηκαν ικανοποιητικά. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου εισπράχθηκαν μόλις 847 εκατ. από αυτές τις οφειλές ενώ ώς τον Ιούλιο είχαν εισπραχθεί 950 εκατ.

TAGS