Αλλαγές στις ρυθμίσεις των ληξιπρόσθεσμων χρεών προς τις εφορίες θα διεκδικήσει το οικονομικό επιτελείο κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικές προς τους οφειλέτες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εισπραχθεί 1,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η απόκλιση αυτή να οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στο να ζητήσει τις αλλαγές στις ρυθμίσεις. 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει αλλαγές στον «σκελετό» των ρυθμίσεων. Ωστόσο, από τις περιπτώσεις υπόχρεων που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις (ανέρχονται συνολικά σε περίπου 50.000), έχουν εντοπιστεί περιθώρια για βελτιώσεις. Για παράδειγμα, ένας επιτηδευματίας έχει χρέος παρελθόντων ετών ύψους 20.000 ευρώ και επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας και να το αποπληρώσει σε 48 δόσεις. Ομως, κατά τον έλεγχο του φακέλου του προκύπτει ότι για τις χρήσεις 2011 και 2012 υπάρχει ένα υπόλοιπο πληρωμής ΦΠΑ ύψους 4.000 ευρώ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, παρότι τα 4.000 ευρώ αφορούν παλαιότερες χρήσεις, βεβαιώνονται εντός του 2013, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να μην εντάσσεται στη ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. 

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει κι άλλα παρόμοια παραδείγματα, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους υπόχρεους να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει όλες τις ενδεχόμενες αλλαγές και θα τις παρουσιάσει στην τρόικα, ώστε να επιτύχει την τροποποίησή τους για να γίνουν οι ρυθμίσεις περισσότερο ελκυστικές για τους οφειλέτες. 

Πέραν αυτού του θέματος, στον επόμενο έλεγχο της τρόικας αναμένεται να τεθεί σε διαπραγμάτευση και το ισχύον πλαίσιο εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ δεν μπορεί να προχωρήσει, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει αλλαγές στα κριτήρια για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης. Το θέμα έχει τεθεί στην τρόικα από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο και η συζήτηση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στον έλεγχο που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Οπως ανέφεραν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσαν να γίνουν «πιο ελαστικά τα κριτήρια για το επίδομα», ώστε να προκύψουν περισσότεροι δικαιούχοι.