Το χρέος της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Ζιανγκσού της ανατολικής Κίνας παραμένει υπό έλεγχο, σε ένα διαχειρίσιμο και «προσήκον» επίπεδο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, ανέφερε μια κινεζική εφημερίδα σήμερα, επικαλούμενη έναν ανώτερο τοπικό αξιωματούχο.

Το δημοσίευμα αυτό στην εφημερίδα 21st Century Business Herald περιέχει το πρώτο επίσημο σχόλιο από έναν αξιωματούχο στην επαρχία σχετικά με το χρέος της, μετά την δημοσίευση από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εκτιμήσεων με βάση τις οποίες αυτό ενδέχεται να συνιστά τον «σημαντικότερο κίνδυνο δημοσίου χρέους» στο σύνολο των 31 κινεζικών επαρχιών.

Το σημερινό δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι τα ανεξόφλητα τραπεζικά δάνεια των 752 φορέων από τους οποίους η τοπική κυβέρνηση στην Ζιανγκσού αντλεί χρηματοδότηση ανήλθαν σε 770,6 δισεκ. γιούαν (93,87 δισεκ. ευρώ) περί τα τέλη του Ιουνίου, καταγράφοντας αύξηση 2,7% από την αρχή της χρονιάς.

Πέραν των τραπεζικών δανείων, οι φορείς από τους οποίους η τοπική κυβέρνησης της Ζιανγκσού αντλεί χρηματοδότηση συγκέντρωσαν επίσης ακόμη διαθέσιμα ύψους 576,8 δισεκ. γιούαν (70,26 δισεκ. ευρώ) από εναλλακτικές πηγές, όπως ταμεία διαχείρισης περιουσίας και αξιόγραφα τον Ιούνιο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Τους πρώτους έξι μήνες του 2013, οι τοπικές αρχές δανείστηκαν 135,4 δισεκ. γιούαν (16,49 δισεκ. ευρώ) μέσω τέτοιων καναλιών, ανέφερε η εφημερίδα, χωρίς να επικαλείται τις πηγές της.

«Η κλίμακα του χρέους της επαρχίας Ζιανγκσού είναι ανάλογη του μεγέθους της οικονομίας της και υποστηρίζεται από πραγματική ζήτηση, και το επίπεδο είναι αυτό που αρμόζει», δήλωσε ο Λίου Χαντόνγκ, επικεφαλής της Επαρχιακής Χρηματοοικονομικής Διεύθυνσης της Ζιανγκσού, σύμφωνα με την 21st Century Business Herald, η οποία εδρεύει στην Γκουανγκντόνγκ. «Οι κίνδυνοι που δημιουργεί το χρέος της επαρχίας Ζιανγκσού είναι διαχειρίσιμοι», πρόσθεσε ο Λίου.

Το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κίνα συγκαταλέγεται στις σοβαρότερες απειλές για την οικονομία της χώρας, καθώς οι χορηγήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο για την ανέγερση υποδομών, οι οποίες έχουν χαμηλές αποδόσεις. Η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των τοπικών και της κεντρικής κυβέρνησης έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο που ενδέχεται να υφίσταται.

Στα τέλη του Ιουλίου το Ρόιτερς είχε μεταδώσει ότι υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την Ζιανγκσού, βόρεια της Σαγκάης, κυρίως λόγω της συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω αξιόγραφων και επενδυτικών ταμείων.

Σύμφωνα με την 21st Century Business Herald, η τοπική κυβέρνηση της Ζιανγκσού έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της να περιορίσουν το ρυθμό αύξησης του χρέους το 2014 σε ένα ποσοστό που να μην υπερβαίνει εκείνο της ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Κίνας.

Θεωρητικά ο νόμος στην Κίνα απαγορεύει στις τοπικές αρχές να δανείζονται απευθείας, αλλά αυτές μολαταύτα έχουν δανειστεί τρισεκατομμύρια γιούαν χρησιμοποιώντας μηχανισμούς που είναι γνωστοί ως φορείς, ή «οχήματα», χρηματοδότησης.

TAGS