current views are: 1

13 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση14:38

Ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης

Ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης για το β’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, αναμένεται να δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία την Τετάρτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων στο Bloomberg. 

Δημοσίευση 14:38’
αρθρο-newpost

Ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης για το β’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, αναμένεται να δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία την Τετάρτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων στο Bloomberg. 

Ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης για το β’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, αναμένεται να δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία την Τετάρτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων στο Bloomberg

Θα είναι ένα σημάδι ότι η χειρότερη οικονομική ύφεση   – σε περίοδο ειρήνης –  μετά τη «μεγάλη ύφεση», τελειώνει για την περιοχή. Η βελτίωση τόσο της  επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και του κλίματος , δείχνουν ότι η δειλή ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται και τον Ιούλιο. 

Παρά την ανάπτυξη που αναμένεται για το β’ τρίμηνο, η ευρωζώνη παραμένει αρκετά πίσω από τους ομολόγους της στο G7, με τη Βρετανία και την Ιαπωνία να σημειώνουν ανάπτυξη 0,6%. Μια τέτοια αντίθεση, καταδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη στο χώρο του ευρώ και τη διαφορετική εικόνα μεταξύ των μελών της. Στην περιφέρεια, οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να ισορροπήσουν ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάπτυξη, ενώ στη Γερμανία υπάρχει σταθερή αλλά όχι πειστική επέκταση. 

Ο κατασκευαστικός τομέας, αναπτύχθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά εδώ και δυο χρόνια, χάρη στα θετικά στοιχεία από Ιταλία και Γερμανία. Βέβαια, δεν είναι όλες οι αγορές στην ίδια κατάσταση. Ενώ η Γερμανία τα καταφέρνει αξιοποιώντας την εσωτερική και εξωτερική ζήτηση, η Ισπανία αντιμετωπίζει τεράστια ανεργία με παράλληλη πτώση της εσωτερικής ζήτησης και στηρίζεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας για να ξεπεράσει την ύφεση. 

Παρά τη βελτιωμένη εικόνα του κατασκευαστικού κλάδου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ανεργία παρέμεινε στο ιστορικό υψηλό του 12,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Μείωση 0,1% σημειώθηκε στις χώρες της περιφέρειας Ιταλία, Ισπανία,Πορτογαλία και Ιρλανδία, όμως μια τέτοια μείωση για τουριστικές χώρες όπως η Ισπανία, είναι πιθανό να είναι προσωρινή. 

Όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή αυξάνεται σταθερά από το Μάιο, με το δείκτη οικονομικού κλίματος της ευρωπαϊκής επιτροπής να αυξάνεται τον Ιούλιο στο 92,5 από 91,3 που ήταν τον Ιούνιο. Και σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται διαφορές εντός ευρωζώνης, με Γαλλία και Ισπανία να σημειώνουν μικρή βελτίωση και την Ολλανδία υποχώρηση λόγω πολιτικών ζητημάτων. 

Στο θέμα των εταιρικών δανείων, οι τράπεζες συνέχισαν τη σφικτή πιστωτική πολιτική , σύμφωνα με την ΕΚΤ. Το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες της περιφέρειας υποχώρησε ελαφρώς φέτος, όπως αναφέρει η Commerzbank. Το γεγονός αυτό έφερε μεν φθηνότερο χρήμα σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά τα επιτόκια στις χώρες της περιφέρειας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας. 

Τέλος, στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, αρκετές χώρες της ευρωζώνης οδεύουν σε χαλάρωση της λιτότητας. Η Πορτογαλία και η Γαλλία έλαβαν περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το έλλειμμα τους κάτω από το όριο του 3%, ενώ στη Ιταλία παίρνουν μέτρα αναζωογόνησης της οικονομίας μειώνοντας ταυτόχρονα το έλλειμμα στο 2,9% φέτος. 

Καθώς οι οικονομίες αγωνίζονται να ανακάμψουν, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αυξήθηκε στο α’ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τη Eurostat.