Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερο δανειακό ρίσκο, καθώς το χρέος της χώρας έχει ξεπεράσει το 170% του ΑΕΠ για το 2013.

Ο κ. Ρόχολ υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών», κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε «διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ».

Από την πλευρά του ο Χένινγκ Κλοντ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα.

«Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα», σημειώνει ο καθηγητής Κλοντ.