Στα 17,3 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Ιούνιο, έχοντας αυξηθεί πλέον του 35% σε ετήσια βάση, από τα 12,8 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η αύξηση του πλεονάσματος οφείλεται περισσότερο στην μείωση των εισαγωγών και στις ισοτιμιακές μεταβολές, παρά σε αύξηση των εξαγωγών. 

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της ευρωζώνης τον Ιούνιο εμφανίζονται μειωμένες κατά 3% τη στιγμή που η πτώση στην αξία των εισαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 6% σε ετήσια βάση.

Η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 157,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (από 162 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) ενώ η συνολική αξία των εισαγόμενων προϊόντων ανήλθε στα 140,6 δισ. από 149,2 δισ. τον Ιούνιο του 2012. 

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε στα επίπεδα του 1,6% τον Ιούλιο, ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις των αναλυτών. Τον Ιούνιο είχε ανέλθει στο 1,6% από 1,4% το Μάιο.

Ο εναρμονισμένος δομικός δείκτης, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, φρέσκων τροφίμων, αλκοόλ και καπνού υποχώρησε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση ανέρχεται στο 1,1%.