current views are: 1

17 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση05:26

Τα σημάδια ανάκαμψης της Ευρωζώνης και το «καμπανάκι» των αναλυτών

Τα καλά νέα που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, φαίνεται πως ανανέωσαν την αισιοδοξία αρκετών πολιτικών ηγετών στην Ευρώπη και αναπτέρωσαν έως ένα βαθμό το ηθικό αγορών και επενδυτών.

Δημοσίευση 05:26’
αρθρο-newpost

Τα καλά νέα που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, φαίνεται πως ανανέωσαν την αισιοδοξία αρκετών πολιτικών ηγετών στην Ευρώπη και αναπτέρωσαν έως ένα βαθμό το ηθικό αγορών και επενδυτών.

Τα καλά νέα που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, φαίνεται πως ανανέωσαν την αισιοδοξία αρκετών πολιτικών ηγετών στην Ευρώπη και αναπτέρωσαν έως ένα βαθμό το ηθικό αγορών και επενδυτών. Η ζώνη του ευρώ επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία – αν και βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά- έδειξε να μειώνεται, και «ο μεγάλος ασθενής» η Γαλλία έδειξε σημάδια… ζωής.

Τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο τρίμηνο, δείχνουν σε πρώτη ανάγνωση θετικά αφού το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε σε ποσοστό 0,3%, αν και σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7%.

Και τα «θετικά» σημάδια έχουν συνέχεια: Από τη βιομηχανική παραγωγή, τους δείκτες εμπιστοσύνης και τις λιανικές πωλήσεις, τα πρόσημα γύρισαν στο πράσινο· όχι όμως και ο δείκτης της ανεργίας, αφού συνεχίζει σταθερά να βρίσκεται σε επίπεδα- ρεκόρ.

Σε θετικά πρόσημα ανάπτυξης βρέθηκε η Πορτογαλία, παρά το ασταθές πολιτικό κλίμα και τη συνεχιζόμενη λιτότητα, τη στιγμή που η Κύπρος συρρικνώθηκε κατά 1,4% έπειτα από το σοκ του Μαρτίου, ενώ η Ισπανία βρέθηκε και αυτή στο κόκκινο, παρουσιάζοντας συρρίκνωση κατά 0,1%.

Ιταλία και Ολλανδία παρουσίασαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,2%. Όσον αφορά τη Γαλλία, η οικονομία της παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά 0,5% πράγμα που μπορεί να φαίνεται θετικό, ωστόσο συνεχίζει και αποτελεί τον «μεγάλο» ασθενή της ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η Πορτογαλία, η οποία κατέγραψε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ίσως η μόνη σχετικά ελπιδοφόρα είδηση της τελευταίας εβδομάδας.

Κατά τα άλλα,  τα αρνητικά στοιχεία όμως της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς μπορεί οι αριθμοί συνολικά στην ευρωζώνη να αρχίζουν και να παίρνουν τα πάνω τους, ωστόσο ο Νότος φαίνεται πως έχει μακρύ και δύσβατο δρόμο ακόμη μπροστά του.

Τα στοιχεία πέραν του γεγονότος ότι δείχνουν τη Γερμανία στο πράσινο, δίνουν σε πολλούς έναν τόνο αισιοδοξίας, παρά τις «παραφωνίες» της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ειδικά προς Βερολίνο μεριά, το οικονομικό επιτελείο πετά τη «σκούφια» του καθώς οι αριθμοί δείχνουν ότι η λιτότητα… έχει θετική επίδραση στα πρόσημα (όχι στις κοινωνίες), ενώ και η Μέρκελ αποκτά επιχειρήματα ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι οι περικοπές είναι η σωστή «συνταγή» για την κρίση· και όλα αυτά στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου.

Και μπορεί για τη σιδηρά «κυρία» της νομισματικής ένωσης, την Άνγκελα Μέρκελ αυτοί οι αριθμοί να έρχονται ως «μάννα» εξ’ ουρανού ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι ο «διάολος» κρύβεται στις λεπτομέρειες, με τους αναλυτές να κρατούν τουλάχιστον… μικρό «καλάθι».

Τα «καλά» νέα και η ανησυχία αναλυτών και επενδυτών

Ύστερα από έξι διαδοχικά τρίμηνα οπισθοχώρησης, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η εμπιστοσύνη επέστρεψε έστω και προσωρινά σε αγορές και επενδυτές. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι συνηγορούν στο ότι απο εδώ και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός και πως είναι νωρίς να μιλάει κανείς για αλλαγή του κλίματος, αφού η συγκεκριμένη «καλή» εικόνα βασίζεται κυρίως στους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, αφού τα καλωσόρισε, έσπευσε να τονίσει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα, ενώ προειδοποίησε εναντίον των «αυτοσυγχαρητήριων δηλώσεων» περί του ότι «η κρίση τέλειωσε».

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες, αυτοσυγχαρητήριες δηλώσεις που θα υποστηρίζουν ότι “η κρίση τέλειωσε”… Οι ενδείξεις ανάπτυξης είναι ακόμη εύθραυστες», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε κείμενο το οποίο ανάρτησε στο ιστολόγιό του. 

Ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν πως η προσέγγιση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποτέλεσμα και ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακτά μέρος της ορμής της. Ωστόσο, «υπάρχει ακόμη ένας πολύ μακρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί πριν φθάσουμε στον τελικό μας στόχο, σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα παρέχει περισσότερες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο ίδιος. 

«Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε μια παρατεταμένη ανάκαμψη, αλλά μόνον εάν επιμείνουμε σε όλα τα μέτωπα της αντίδρασής μας στην κρίση», έγραψε, εξηγώντας: «να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του βουνού του χρέους μας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού, και να οικοδομήσουμε τους πυλώνες μιας αληθινής οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, ήταν κάθετος στις δηλώσεις του, λέγοντας πως «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς». Μιλώντας στη Deutsche Welle, υποστήριξε ότι μια πρόβλεψη για το τέλος της ύφεσης θα ήταν πρόωρη.  «Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο μέλλον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης (σ.σ. Γαλλία) θα χρειαστεί μεταρρυθμίσεις. «Ασφαλώς η φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία αξιολογείται θετικά. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο δεν αρκεί, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Xρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα και κυρίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος-κάτι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα στην αγορά εργασίας, και τόνισε: «Ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και του χρόνου. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε βελτίωση». Μάλιστα, ο Βολφ δήλωσε ότι παρόλο που η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, οι δείκτες αυτοί δεν είναι αρκετοί για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη.

Και οι αναλυτές από την πλευρά τους είναι σε στάση αναμονής. Για παράδειγμα, αναλυτές της Societe Generale CIB ανέφεραν ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ένα τέλος της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη». Ο αναλυτής της CM-CIC Securities, Φρανσουά Ντιέν, υπογράμμισε: «οι δείκτες εμπιστοσύνης έδειξαν βελτίωση, φεύγοντας από τα χαμηλά επίπεδα, και επιβεβαίωσαν το σενάριο μιας σταθεροποίησης της οικονομίας» και συμπλήρωσε: «Οι μοχλοί της ανάπτυξης θα πρέπει να βρεθούν στον υπόλοιπο κόσμο και, στο σημείο αυτό, η επιδείνωση των προοπτικών πολλών αναδυόμενων χωρών δεν θα είναι χωρίς συνέπειες».

Πιο αισιόδοξος φαίνεται να είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε δηλώσει: «Οι δείκτες εμπιστοσύνης έδειξαν βελτίωση, φεύγοντας από τα χαμηλά επίπεδα, και επιβεβαίωσαν το σενάριο μιας σταθεροποίησης της οικονομίας». Παρόλα αυτά, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως οι προσαρμογές που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες μεταφράζονται σε μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές «θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα». 

Ν. Μ.


σχετικα αρθρα