Οι αμερικανικές αρχές ερευνούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η JP Morgan Chase προσλάμβανε τα παιδιά υψηλόβαθμων κινέζων αξιωματούχων ώστε να εξασφαλίζει κερδοφόρα συμβόλαια στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Επικαλούμενη ένα εμπιστευτικό έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης η εφημερίδα γράφει ότι η μονάδα καταπολέμησης της διαφθοράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) άρχισε έρευνα με βάση αυτές τις καταγγελίες.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ως παράδειγμα η πρόσληψη από την τράπεζα του γιου του Τανγκ Σουανγκνίνγκ, του προέδρου του κρατικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών China Everbright Group. Αφότου ο Τανγκ Σιαονίνγκ ξεκίνησε να εργάζεται για την JP Morgan, η τράπεζα εξασφάλισε μια σειρά συμβάσεων με τον όμιλο στον οποίο προεδρεύει ο πατέρας του.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι το παράρτημα της JP Morgan στο Χονγκ Κονγκ προσέλαβε την Ζανγκ Σισί, κόρη ενός υψηλόβαθμου στελέχους των κινεζικών σιδηροδρόμων China Railway, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη ως εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η πρόσληψη της κόρης έγινε ενώ οι κινεζικοί σιδηρόδρομοι είχαν απευθυνθεί στην JP Morgan ζητώντας της να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο εν όψει της εισόδου τους στο Χρηματιστήριο.

Πάντως στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι το έγγραφο της κυβέρνησης δεν αποκαλύπτει κάποια άμεση σχέση της πολιτικής προσλήψεων της τράπεζας με τα συμβόλαια που εξασφάλισε. Επίσης, τίποτα δεν αποδεικνύει ότι οι Κινέζοι που προσελήφθησαν δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα. Ο Τανγκ και η Ζανγκ δεν εργάζονται πλέον για την τράπεζα.

TAGS