Αύριο Τετάρτη σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στο υπ. Οικονομικών θα κριθεί το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, καθώς πρόκειται να παρουσιαστεί από τους συμβούλους το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΛΑΡΚΟ και των αμυντικών βιομηχανιών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΕΛΒΟ- με την τρόικα να πιέζει για ακόμη πιο δραστικές λύσεις. 
Η  κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές ως τις 31 Αυγούστου να έχει παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών και ως τις 31 Δεκεμβρίου να το έχει θέσει σε εφαρμογή.

Η πρόταση για τη ΛΑΡΚΟ,  την πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγό σιδερονικελίου διεθνώς και τη μοναδική στην Ευρώπη, που απασχολεί 1.000 εργαζόμενους είναι εκκαθάριση εν λειτουργία  με σκοπό να πουληθεί ολόκληρη.
Ειδικότερα το κυρίαρχο σενάριο για τη ΛΑΡΚΟ είναι να ενταχθεί στις διατάξεις του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση η οποία εκκαθαρίζεται εν λειτουργία να πωληθεί στο σύνολό της, όπως επιθυμούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, και όχι να σπάσει σε «καλή» και «κακή» όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Οπως αναφέρεται, οι δύο ξένες εταιρείες, από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που έχουν προσεγγίσει το υπ. Οικονομικών για να αγοράσουν τη ΛΑΡΚΟ έχουν διαμηνύσει ότι μαζί με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθοιώτιδας θέλουν να αποκτήσουν και τα ανά την Ελλάδα τέσσερα μεταλλεία που διαθέτει, διαφορετικά το πρώτο τους είναι άχρηστο.

Τα μεταλλεία αυτά βρίσκονται σε Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης.Σημειώνεται ότι τα  μεταλλεία και των ακίνητα πάνω στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ είναι στην κυριότητα του Δημοσίου και απειτείται εκ νέου μακροχρόνια παραχώρηση στην εταιρεία διάρκειας 20-30 ετών, αφού η προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης του 1976 έληξε στις 30/6/2012, και έκτοτε για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία, το ΥΠΕΚΑ δίνει συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις.


ΛΑΡΚΟ

Η εταιρεία που κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών σιδερονικελίου διεθνώς, εξάγει το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες (όπως Thyssen Krupp, British Steel κ.α) και "μπαίνει" μέσα τουλάχιστον 4.000 δολάρια για κάθε τόνο που πουλάει. Με τιμή νικελίου 14.000 δολ τον τόνο, έχει κόστος παραγωγής 17-18.000 δολ.

Ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη, το 1977 απέκτησε την 1η σε μήκος μεταφορική ταινία μεταλλευμάτων στην Ευρώπη μήκους 7,5 χλμ, το 1989 πέρασε στην Εθνική και στη ΔΕΗ. Το 2005 έφτασε να καλύπτει το 6% της πανευρωπαϊκής ζήτησης σε νικέλιο ενώ το  2012 παρουσίασε συσσωρευμένες ζημιές 170 εκατ. ευρώ, οι οποίες σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τα φορολογικά πρόστιμα ανερχονται σε 190 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ και άλλοι παλαιοί μέτοχοι έχουν απαιτήσεις 60 εκατ. ευρώ, ενώ χρωστά στη ΔΕΗ γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Επίσης η Κομισιόν εγείρει θέμα επιστροφής 130 εκατ. ευρώ ως κρατικές ενισχύσεις.