Τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ζητεί η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά   με επιστολή  που υπογράφουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και ο αναπληρωτής γραμματέας Τάσος Αραμπατζής.

Προτείνουν να προχωρήσει ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ, η αποπληρωμή του χρέους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (περίπου 8 εκατ. ευρώ) προς την επιχείρηση, καθώς και η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, η οποία με την τακτική των σεναρίων της εξυγίανσης και εκκαθάρισης, δημιουργεί αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και υπονομεύει το έργο της ΕΛΒΟ.

«Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αντέξει το κλείσιμο της ΕΛΒΟ, με την ανεργία να αγγίζει το 35% και με εκατοντάδες επιχειρήσεις δορυφόρους να ακολουθούν το αρνητικό 'ντόμινο', θεωρούμε ότι η συνέχιση της λειτουργίας της πρέπει να αποτελεί μονόδρομο» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Η διοίκηση του ΕΚΘ σημειώνει ότι η ΕΛΒΟ παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της εξωστρέφειας και πιο συγκεκριμένα:

-Στις αρχές Ιουλίου δέχθηκε επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, στην οποία εκφράστηκε επίσημο ενδιαφέρον για διάφορους τύπους οχημάτων. Υπολογίζεται ότι, με το Ιράκ θα προκύψουν συμβάσεις άνω των 250 εκ. ευρώ για την ΕΛΒΟ, με ορίζοντα τετραετίας.

-Διεκδικεί από την κατασκευάστρια εταιρεία KMW τη συναρμολόγηση 270 τεθωρακισμένων αρμάτων LEO2 της Σαουδικής Αραβίας. 

-Έχει ξεκινήσει επαφές με το υπουργείο Άμυνας της Μποτσουάνας για την αναβάθμιση 50 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου SK105.

-Προωθεί οχήματα 4x4, με οπλικά συστήματα, για τη Σαουδική Αραβία και πολιτικά οχήματα στη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, θεωρείται αναγκαία η συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε εθνικά στρατιωτικά προγράμματα.