Ηγέτης στις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων είναι τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην κορυφή της λίστας των πωλήσεων παγκοσμίως σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Deloitte.
Η έκθεση αναφέρει ότι σε 7% ανήλθε η αύξηση πωλήσεων των 250 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως το 2011,  οι οποίες ξεπέρασαν το ποσό των 3 τρισ. δολ. από τα 2,82 τρισ. δολ. του λογιστικού έτους 2010.

Η έκθεση εντοπίζει ότι οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου καταναλωτικών προϊόντων εμφάνισαν συνολικές πωλήσεις ύψους 846 δισ. δολ. Στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες (βάσει καθαρών πωλήσεων σε αμερικανικά δολάρια) περιλαμβάνονται οι: Samsung Electronics Co., Ltd (Νότια Κορέα), Apple Inc. (ΗΠΑ), Panasonic Corporation (Ιαπωνία), Nestlé SA (Ελβετία), The Procter & Gamble Company (ΗΠΑ), Sony Corporation (Ιαπωνία), PepsiCo, Inc. (ΗΠΑ), Unilever Group (Ολλανδία & Μ. Βρετανία), Mondelēz International, Inc. (ΗΠΑ) και Nokia Corporation (Φινλανδία).

Οι εταιρείες ηλεκτρονικών προϊόντων στην κορυφή της λίστας

Για πρώτη φορά, την κορυφαία τριάδα της κατάταξης συμπληρώνουν εταιρείες του κλάδου ηλεκτρονικών προϊόντων. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Samsung διατήρησε την πρώτη θέση με την Apple Inc. να ακολουθεί η οποία ανέβηκε 21 θέσεις σε πέντε χρόνια για να φτάσει τη δεύτερη θέση. H Panasonic Corporation παρέμεινε στην τρίτη θέση. 

Η συμπεριφορά του καταναλωτή 

 Η έρευνα της Deloitte σημειώνει ότι το 58% των καταναλωτών που διαθέτει smartphone το έχει χρησιμοποιήσει σε εφαρμογές που συνδέονται με καταστήματα και αγορές.

«Ο αντίκτυπος που έχει η ψηφιακή ανάπτυξη στη συμπεριφορά των καταναλωτών και του αγοραστή γενικά, δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η ψηφιακή ανάπτυξη επηρεάζει τον τρόπο που οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τα brands, που αναζητούν τα προϊόντα, που αγοράζουν μέσω πολλαπλών καναλιών, που επωφελούνται από προσφορές, καθώς και τον τρόπο που εξυπηρετούνται μετά την αγορά τους» επισημαίνεται στην έκθεση της Deloitte.