Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο λέγοντας πως οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη φέτος παραμένουν σε γενικές γραμμές ανάλογες με τις προσδοκίες της και πως παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα θα υποχωρήσει εκ νέου το 2014. 

Η Sedlabanki διατήρησε στο 6% το επιτόκιο επτά ημερών, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε πέρυσι τέσσερις φορές τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται πάνω από το στόχο του 2,5% της Sedlabanki από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Έπειτα από την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, ο ετήσιος πληθωρισμός εμφάνισε πτώση για ορισμένους μήνες φτάνοντας έως το 3,3% τον Ιούνιο από το 4,5% το Νοέμβριο. Ωστόσο αυξήθηκε στο 3,8% τον Ιούλιο.

«Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ελαφρώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα ξεκινήσει να υποχωρεί προς τον στόχο στις αρχές του 2014, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Sedlabanki. Η κεντρική τράπεζα εγείρει παράλληλα το ερώτημα για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική έπειτα από την αλλαγή της κυβέρνησης στις εκλογές στις αρχές του έτους. 

«Υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας για το δρόμο που θα ακολουθήσουν τα δημοσιονομικά τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτός θα πρέπει να υποχωρήσει με την παρουσίαση του προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου,» σημειώνει η τράπεζα. «Είναι κρίσιμο να τα δημοσιονομικά να έρθουν σε ισορροπία όσο το δυνατό το συντομότερο,» προσθέτει.

Το outlook για την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια έχει επιδεινωθεί, αναφέρει η τράπεζα, προβλέποντας ανάπτυξη λίγο κάτω από το 3%, αντί λίγο πάνω από το 3%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις μικρότερες επενδύσεις στον εντάσεως ενέργειας κλάδο βραχυπρόθεσμα,» τονίζει η τράπεζα.

Η ισλανδική οικονομία βρίσκεται σε μία αργή ανάκαμψη από την χρηματοπιστωτική κρίση τέσσερα χρόνια πριν η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών.