Με τους κοινοτικούς πόρους θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού, αλλά κυρίως να αποτρέψει τη λήψη νέων μέτρων για την περίοδο 2015-2016 ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει, σύμφωνα με το Μνημόνιο, να προσδιοριστούν κατά την αξιολόγηση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο. 

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ήδη δεκτό ότι η κοινοτική συμμετοχή στο τρέχον ΕΣΠΑ θα ανέλθει στο 95% και μάλιστα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»

Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού από τη μία πλευρά, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει το αναμενόμενο ύψος κεφαλαίων για επενδύσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Ταυτόχρονα, όμως, θα καλυφθεί και σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού των επόμενων ετών, καθώς η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στις προγραμματισμένες δαπάνες για επενδύσεις. 

Πάντως, ο κ. Ασμουσεν ξεκαθάρισε χθες ότι η υπόθεση «ελληνικό χρέος» θα ανοίξει από τον Απρίλιο του 2014 ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Κότχαουζ, δήλωσε πως «έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί». 

Η ίδια εκτίμηση έγινε από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό θα είναι αναγκαίο, σε περίπτωση που είναι, παρά μόνο στα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε χθες, καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειές της και αποκλείοντας για πολλοστή φορά το ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος. 

Πάντως, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

To επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα είναι η αξιολόγηση της Τρόικας το φθινόπωρο, δήλωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σαντάλ Χιουγκ, σημειώνοντας πως στο Eurogroup του Ιουλίου δεν έγινε συζήτηση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

TAGS