Μια νέα προϊόντική κατηγορία για τις αγορές του εξωτερικού, τα μαγειρεμένα όσπρια, ξεκινά η εταιρεία παραγωγής οσπρίων Arosis. Αρχίζοντας από την αγορά των  ΗΠΑ σε συνεργασία με τον διανομέα της Optima, στα σχέδια της εταιρείας είναι να επεκτείνει τις πωλήσεις των μαγειρεμένων οπρίων στις premium  αγορές εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται.

Η εταιρεία που πραγματοποιεί εξαγωγές σε ΗΠΑ,Αγγλία, Νορβηγία, Αυστρία και Κίνα, επεκτάθηκε τον τελευταίο χρόνο και στη Ρωσία ενώ στα σχέδιά της είναι να ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της.

Η εταιρεία που αναμένει φέτος πωλήσεις στα 2 εκ. ευρώ έχει τετραπλασιάσει τις πωλήσεις της τα τελευταία 6 χρόνια και διαθέτει 7 κωδικούς ελληνικών οσπρίων, 7 κωδικούς βιολογικών οσπρίων, 5 κωδικούς ρυζιών και άγρια μανοτάρια. Η εταιρεία συνεργάζεται με 128 οικογένειες σε 7 νομούς. 

Η πρώτη παραγωγή βιολογικών φασολιών ξεκίνησε το  1996 όταν  την επιχείρηση ανέλαβε ο  κ Τρύφωνας Φωτιάδης, μαζί με την μητέρα του Ελένη Στογιαννίδη - Φωτιάδη. Το 1999 ξεκίνησε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και νέα γραμμή παραγωγής. Λίγους μήνες μετά, κάνουν την είσοδό τους στην αγορά τα νέα προϊόντα της ΑΡΟΣΙΣ, κάτω από το concept «Ελληνικά όσπρια με ονομασία προέλευσης» και σε νέα πρωτοποριακή για την εποχή συσκευασία.

Το 2002 η ΑΡΟΣΙΣ «κατακτά» το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, δίνοντας αίγλη και νέα ώθηση στις εξαγωγές της και μεταφέροντας τη φήμη των ελληνικών οσπρίων από τις Η.Π.Α και τη Μεγάλη Βρετανία ως τη Γερμανία, την Ταϊλάνδη και την Κύπρο. 

Το 2004, η ΑΡΟΣΙΣ λανσάρει τρεις νέες σειρές προϊόντων.Ρύζια Θεσσαλονίκης και Σερρών, βιολογικής και συμβατικής γεωργίας, άγρια μανιτάρια Πίνδου και Πλιγούρι Πίνδου. Το 2009, η ΑΡΟΣΙΣ αποκτά νέα εταιρική ταυτότητα και ανανεωμένη συσκευασία και σήμερα συνεχίζει την ανάπτυξή της στοχέυοντας σε επέκταση των εξαγωγών.

Μ.Πρωτονοταρίου