Γράφει η Μαρίνα Πρωτονοταρίου 

Στοιχεία που να πιστοποιούν την ανεξαρτησία της Socar από εταιρείες που εμπορεύονται και προμηθεύουν φυσικό αέριο θα ζητήσει η Κομισιόν από τη ΡΑΕ προκειμένου να εγκριθεί η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar. Η Socar από την πλευρά της  έχει ήδη ενημερώσει τις κοινοτικές αρχές ότι δεν πρόκειται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα, δηλαδή να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις αυτές θα εξεταστούν ενδελεχώς από την Κομισιόν, κάτι που μπορεί να απαιτήσει χρόνο. 

Απαιτείται τόσο η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν DG Com (με επικεφαλής τον Χ. Αλμούνια) που θα κρίνει κατά πόσο η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar συμβαδίζει με την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, όσο και από τον  Ευρωπαίο  Ρυθμιστή (ACER) που θα πιστοποιήσει κατά πόσο ο ΔΕΣΦΑ δεν λειτουργεί στο πλαίσιο μιας καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρείας. 

Ηδη όπως αναφέρουν πληροφορίες η ΡΑΕ ενημερώνει τις ευρωπαϊκές αρχές  προκειμένου  να κερδηθεί χρόνος. 

Σημειώνεται ότι οι πολλαπλές ιδιότητες του νέου ιδιοκτήτη της ΔΕΣΦΑ (προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ μέσω του αγωγού TAP, διαχειριστής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου μέσω του ΔΕΣΦΑ, και παραγωγός η ίδια στο Αζερμπαϊτζάν), αυξάνουν την ανάγκη να είναι ιδιαίτερα  προσεκτικές οι ευρωπαϊκές αρχές μέχρι να εκδώσουν την τελική τους απόφαση. Ειδικά δε όταν είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές αρχές καλούνται να εξετάσουν τη μεταβίβαση ενός εθνικού διαχειριστή σε εταιρεία που δεν ανήκει σε χώρα-μέλος, ο οποίος μάλιστα εκτός από παραγωγός φυσικού αερίου είναι και προμηθευτής. 

Σύμφωνα με το νόμο 4001 που ενσωμάτωσε τις κοινοτικές ενεργειακές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο, η ανεξαρτησία ενός διαχειριστή ενεργειακών δικτύων από την καθετοποιημένη εταιρεία, πρέπει υποχρεωτικά να πιστοποιείται από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (ACER). Πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι αν οι διαδικασίες αυτές τρέξουν, θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση οριακά μέχρι το τέλος του έτους. 

Εν τω μεταξύ τη μεθεπόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου  τα ΕΛΠΕ έχουν συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να εγκρίνει την συμφωνία μεταβίβασης στη Socar (ο όμιλος πούλησε το 35% του ΔΕΣΦΑ). Θα ακολουθήσει η έγκριση της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται οι εγκρίσεις από τη Γενική  Διεύθυνση  Ανταγωνισμού της Κομισιόν  και του Ευρωπαίου Ρυθμιστή Ενέργειας.